Почетна » Ристовски ненамерно оптужио Вучића за злоупотребу положаја

Ристовски ненамерно оптужио Вучића за злоупотребу положаја

од admin
0 коментар

Да ли истину није говорио глумац Лазар Ристовски, када је рекао да је председник Србије Александар Вучић приморао РТС да финансира његов филм „Чарапе краља Петра“, или то не чини директор РТС-а Драган Бујошевић, када негира наводе Ристовског, требало би да утврди тужилаштво.

Јер, вероватно ненамерно, Ристовски је председника Вучића оптужио за злоупотребу службеног положаја, незаконитом интервенцијом о додели средстава.

Сам Вучић није желео да одговори на питање Данаса да ли је притисака било, а Бујошевић је навео да је начин финансирања филма био договорен „пре него што је Вучић дошао на власт, а он у фотељу генералног директора јавног сервиса“.

Због различитих интерпретација, али пре свега због могућности да је председник злоупотребио положај, организација Транспарентност Србија се обратила Вишем јавном и Тужилаштву за организовани криминал, тражећи информације о томе да ли су истражили изјаву Ристовског. Одговор још нису добили, а према речима програмског директора ТС Немање Ненадића, вероватно ће гласити да тужилаштво до сада није испитивало овај случај.

– Сврха нашег обраћања тужилаштву јесте да они нешто ураде, ако нису до сада. Шире гледано, циљ је да се не прелази олако преко овако отворених признања или оптужби о ванинституционалним утицајима на доношење одлука о финансирању – истиче Ненадић за Данас. Он додаје да, имајући у виду интервју Ристовског, изјава директора РТС Бујошевића да је финансирање било планирано пре него што је Вучић постао члан Владе, могла би да се тумачи на разне начине.

– На пример, да је редитељ доведен у заблуду око тога да је председник интервенисао у његову корист или да је интервенција била усмерена на то да се брже реализује нешто што је већ раније уговорено између РТС и Ристовског. Не бих улазио у то ко је у изјавама за медије говорио истину ни да ли је нешто прећутано – имамо чињеницу да је Ристовски у интервјуу рекао нешто што, ако је истина, представља оптужбу за могуће кривично дело државног функционера и на тужиоцу је да прикупи доказе и саопшти јавности како стоје ствари – указује Ненадић.

Филм Лазара Ристовског добио је одређена средства на конкурсу, али она нису била довољна за реализацију амбициозног пројекта. За то су му помогле локалне самоуправе, купујући карте у претпродаји иако филм још није био готов, али највећу помоћ, према речима самог Ристовског, пружио је управо председник Србије.

– Кад кажем „подршка господина Вучића“ – није он сад дошао па ми дао паре, два милиона да снимим филм, него је у разговорима с РТС-ом дошло дотле да РТС мора да стане иза тога. Дакле, када је РТС стао иза тога, као државна кућа која има буџет за то, онда је тај пројекат почео да бива известан“, рекао је Ристовски.

Међутим, Драган Бујошевић је за Н1 демантовао Ристовског, наводећи да је договор у вези са филмом и серијом постигнут још пре него што је Вучић дошао на власт, а он у фотељу генералног директора јавног сервиса.

„Затекао сам сценарио који је РТС откупио и договоре сценаристе Милована Витезовића и Лазара Ристовског, који су имали и посебан уговор за филм. Логично је да серија буде емитована у 2018. години и да тиме обележимо 100 година од завршетка Првог светског рата. Препоручујем вам да питате Ристовског шта је желео да каже. Знате, неки глумци су бољи када изговарају туђе текстове“, рекао је Бујошевић.

Након што је Град Чачак издвојио близу милион динара за куповину 4.300 карата у претпродаји за филм који још није био готов, лист Данас је дошао до информације да је многим општинама и градовима из врха СНС-а наложено да то исто учине. Међутим, Ристовски је негирао да је помоћ стизала због његове отворене подршке Александру Вучићу.

К. Живановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар