Почетна » Пенали деле раднике на подобне и неподобне

Пенали деле раднике на подобне и неподобне

од admin
0 коментар

Предлог да се казне за превремени одлазак у пензију, пре 65. године живота, укидају само за оне с бенефицираним радним стажом доводи до дискриминације међу запосленима, што је недопустиво, кажу синдикати и траже да се грешка што пре исправи

Најава Зорана Ђорђевића, министра рада, да би до краја године пенали за превремено пензионисање могли да буду укинути само за запослене с бенефицираним радним стажом, изазвало је јуче негодовање код представника синдиката, јер сматрају да је оваква врста дискриминације међу радницима недопустива.

Ресорни министар је јуче за „Новости” објаснио да ће се радницима с бенефицијама смањивати потребне године живота сразмерно годинама стажа, те да ово прво неће важити за раднике предузећа у реструктурирању, нити за било које друге, већ само за оне који су имали бенефиције.

То значи, навео је министар, да ако се запосленом на годину дана рачуна 18 месеци стажа, за 12 година рада на таквом месту он ће имати 18 година стажа, тако ће му се за тих шест бенефицираних година умањити број година живота неопходних за пензију. Овакви услови, према његовим речима, важиће за ватрогасце, полицију, војску, рударе…

Љубомир Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, био је „у чуду” када је прочитао најновију изјаву министра, тим пре што је исти министар 1. маја ове године за празник рада изјавио „да очекује да ће казнени поени за оне који оду у пензију пре 65. године, бити укинути већ ове године”.

Јасна Петровић-Стојановић  Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар