Почетна » АЖФ: Подршка храбрим женама Кривеља у борби за достојанствен живот мештана

АЖФ: Подршка храбрим женама Кривеља у борби за достојанствен живот мештана

од Жиг Инфо
0 коментар

Аутономни женски фронт у оквиру Зелено-левог фронта упућује снажну подршку храбрим и упорним женама из Кривеља, које су готово три месеца на првим линијама непрестаних блокада локалног пута ка руднику “Ново Церово”, у власништву кинеске компаније Зиђин Копер.

Мештани Кривеља су већ неколико година изложени отровним гасовима, рударским минирањем и штетом на кућама и другим објектима, узурпацији земље, буци и другим последицама пословања ове компаније на овом подручју. Срамотно је да је колективно пресељење остала једина опција за мештане Кривеља који невољно то траже, те да се ни компанија, ни локалне и националне власти не труде ни најмање да им обезбеде услове за достојанствено пресељење.

Осим непосредних последица по животе мештана Кривеља, рад рудника под власништвом компаније Зиђин у великој мери доприноси загађењу животне средине у ширем подручју Источне Србије због високе концентрације сумпор-диоксида у ваздуху, због чега је суд компанији изрекао више новчаних казни.

Захтевамо да се Кривељанима обезбеде услови за безбедно пресељење и престанак игнорисања озбиљног угрожавања животне средине од стране локалних и националних власти и представника компаније Зиђин копер. Достојанствен живот и здрава животна средина морају бити изнад профита било какве компаније.

Можда ти се свиди

Оставите коментар