Почетна » Шабић: Нови патент могао би да спречи крађу беба

Шабић: Нови патент могао би да спречи крађу беба

од admin
0 коментар

Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић најавио је да ће сугерисати надлежнима да створе услове за примену новог патента у нашим породилиштима како би се се спречила крађа, или замена беба

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић најавио је данас да ће, у границама овлашћења, сугерисати надлежнима да створе услове за примену новог патента у нашим породилиштима како би се се спречила крађа, или замена беба.

Шабић је наиме, примио Комлена Лаловића, проналазача уређаја за биометријску идентификацију материнства и с њим разговарао о могућностима коришћења његовог патента – дуалног биометријског скенера у сврху спречавања евентуалних злоупотреба.

„Сугерисаћу надлежном министарству да одговарајућим правилником уреди могућност коришћења дуалног биометријског скенера у нашим породилиштима“, обећао је Шабић том приликом, саопштено је из његовог кабинета.

Шабић је нагласио да се подразумева да би се, будући да је реч о обради биометријских, нарочито осетљивих података, она вршила искључиво уз изричити писмени пристанак мајке, али да мисли да би у највећем броју случајева постојала спремност за то.

Шабић је рекао да је непосредан повод за обраћање њему био је вишегодишњи ангажман Повереника у пружању помоћи родитељима тзв. несталих беба.

„Још пре више година упозоравао сам на индикативну чињеницу да се родитељи несталих беба суочавају с мноштвом проблема у приступу релевантним информацијама и да до многих информација долазе тек након жалби Поверенику и његовог ангажмана“, навео је Шабић.

Он је подсетио да је још крајем 2008. године упозорио надлежне, укључујући и Народну скупштину да ће неодговоран однос према проблему довести до његове ескалације и да ће проблем попримити међународне размере, што се, према његовим речима, и потврдило пресудом међународног Суда за људска права у Стразбуру, почетком 2013.

„Пратим активности на припреми тзв. Закона о несталим бебама и у оквиру тога неслагања и неспоразуме између надлежних и родитеља. И сада, као и увек раније стојим на становишту да надлежни приликом избора законских решења треба у највећој могућој мери да воде рачуна о ставовима родитеља“, нагласио је Шабић.

Према његовим речима, свакако да није добро што се са доношењем тог закона односно предузимањем других, одговарајућих мера значајно доцни у односу на рокове утврђене одлуком Суда у Стразбуру.

„Патент Лаловића наравно не може решити проблеме из прошлости, али би по свему судећи могао да их отклони у будућности. С тим у вези добро је што је он тражио и добио, од неколико наших најважнијих породилишта потврду вредности свог патента, односно њихову заинтересованост да почну са његовим коришћењем“, рекао је Шабић.

Он је казао да посебно добрим сматра спремност проналазача, коју је у разговору изричито потврдио, да се потпуно одрекне било каквих имовинских права у вези са експлоатацијом његовог патента у породилиштима у Србији.

Танјуг/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар