Почетна » САМО ТРУБАЧИ Ове године Гуча без естраде!

САМО ТРУБАЧИ Ове године Гуча без естраде!

од admin
0 коментар

Већ почеле припреме за 57. Драгачевски сабор трубача. Три победе за титулу „мајстор трубе“

САБОРСКИ одбор одлучио је да ће 57. Драгачевски сабор трубача бити одржан од 9. до 13. августа, а новина је да ове године у званичном програму у Гучи неће бити места за естрадне звезде. Како нам је рекао Слободан Јоловић, председник Саборског одбора, према већ утврђеном предлогу програма највеће трубачке феште на свету, свих пет дана трајања, на главној позорници ређаће се најбољи трубачи које данас Србија има, односно свакога дана ће трубачи на позорници „грувати“ по шест сати.

– Осим финалног такмичења (субота) и такмичења мајстора трубе (недеља), ту су поноћни и концерти наших најпопуларнијих трубача Дејана Петровића, Дејана Лазаревића, Дејана Јевђића, Бобана Марковића, Екрема Мамутовића, Вељка Остојића и других, затим, наступ победника прошлогодишњег сабора, па финално такмичење младих оркестара, инострани оркестри и још много традиционалних програмских садржаја – казао је Јоловић за „Новости“. – Највероватније ћемо укинути директне ТВ преносе, јер се чаробни звук трубе и саборска атмосфера на прави начин једино могу осетити уживо у Гучи.

Ове године ће улаз бити бесплатан за све програмске садржаје на обе позорнице – крај Бјелице и испред Дома културе, а угоститељске шатре се враћају у црквену порту. Почетком маја, како је планирано, биће отворен Дом трубача, својеврстан хотел направљен за смештај трубача током Сабора, за који су средства обезбедили Министарство трговине и туризма и општина Лучани од остварених саборских прихода.

– Биће и нових предтакмичарских центара – наглашава Јоловић. – Оставили смо рок да до 15. марта сви заинтересовани поднесу пријаве. Засада су интересовање показали Књажевац, Пожега, Владичин Хан, Лесковац, Пријепоље, а преговарамо и са Врњачком Бањом.

Једна од новина на овогодишњем Сабору је то што ће титула „мајстор трубе“ моћи да се добије са освојене три победе, или са две победе и навршених 50 година живота, односно са навршених 60 година живота и најмање 20 година учешћа на финалном такмичењу. Освајач титуле „шампион Гуче“, кад наврши 65 година живота, биће предложен за националну пензију ако је до тада није остварио по другом основу.

На 57. Сабору „Вечерње новости“ ће најпопуларнијем трубачу, по оцени жирија публике, по 54. пут уручити награду – „Златну трубу“.

В. ИЛИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар