Почетна » СЕОС: Јучерашња блокада путева широм Србије показала је да народ има вољу и снагу да се успротиви

СЕОС: Јучерашња блокада путева широм Србије показала је да народ има вољу и снагу да се успротиви

од admin
0 коментар

 Данас се, међутим, врши притисак на грађане који су својим возилима учествовали у блокади, а присутна је и претња казнама за дела која нису почињена.

Блокаде на другим местима показале су да је насиље над грађанима који протестују постало шаблон за решавање проблема с којима се сусреће владајућа структура. Савез еколошких организација Србије осуђује сваки вид иживљавања над грађанима који су изашли да изразе незадовољство, без обзира да ли је реч о чину полицијских службеника или батинаша у цивилу. Нарочито осуђујемо насртање багером на окупљен народ, као и употребу хладног оружја, од дрвених палица до чекића, (у Шапцу) и отворено иживљавање полиције над грађанима уз усмену потврду да ће кренути у напад на голорук народ који мирно протестује, као и конкретан случај насилног пребацивања младе – можда и малолетне – особе женског пола наглавачке преко банкине (у Београду).

Овом приликом јавно позивамо министарку за људска и мањинска права Гордану Чомић, заштитника грађана Зорана Пашалића, као и повереницу за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић и председницу Координационог тела Владе за родну равноправност Зорану Михајловић, да се огласе по овим питањима и да јавно осуде насиље над учесницима тј. учесницама протеста, што даље имплицира да лица која су извршила насиље морају сносити одговорност.

У том погледу, захтевамо од министра унутрашњих послова Александра Вулина, који је присуствовао иживљавању полиције над грађанима у Београду, и републичке јавне тужитељке Загорке Доловац, да по хитном поступку реагују поводом напада багером и хладним оружјем у Шапцу, те да пронађу одговорне за повлачење полиције и уступање места батинашима на тој локацији, а очекујемо и позив на одговорност полицијског службеника који је починио наведена дела у Београду. У супротном, сматраћемо да нико од поменутих не обавља савесно своју дужност и да дискриминише грађане који су користили гарантовано право на миран протест, односно да свако од поменутих подржава насиље и на тај начин себи приписује одговорност.
Такође, очекујемо од Независног удружења новинара Србије (НУНС) да реагује на пристрасне, лажне и дискриминаторске наслове на појединим порталима и у новинама (нпр. лист Информер у коме су грађане који су стајали на блокади пред горепоменутим багером назвали „ђиласовским хулиганима”, а самоодбрану голоруких грађана „крвничким нападом на радника”).

Иако је јасно да се Влада и председник служе обманама и поделом народа као механизмом одбране, надамо се да ће ускоро схватити озбиљност наших намера. Наставићемо да се противимо срамним законима о референдуму и експропријацији, којима се омогућују легално отимање имовине у року од 5 (+3) дана и вршење референдума по било ком питању без цензуса, али уз наплату таксе која грађанима онемогућује покретање истог. Уколико се у наредним данима (у року у ком би председник требало да потврди или одбије одлуку Скупштине) не повуку спорне измене, бићемо приморани да РАДИКАЛИЗУЈЕМО БЛОКАДЕ ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА, а предузећемо и мере против демонстрације силе, као и притискања људи који су својим возилима учествовали у блокади и оптужби без материјалних доказа да нису сарађивали са службеним лицима.
Молимо све грађане који су жртве насиља или на које се врши било какав притисак да се обрате Савезу еколошких организација Србије мејлом (znamodanedamo@gmail.com) или поруком на друштвеним мрежама.

Знамо да не дамо животну средину, грађане, Устав и Србију!!!

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) – Знамо да не дамо

Можда ти се свиди

Оставите коментар