Почетна » Смрт рудара у руднику Соко: Пропусти који су пратили несрећу

Смрт рудара у руднику Соко: Пропусти који су пратили несрећу

од Други Пишу
0 коментар

Две године од несреће у руднику Соко, тужилаштво је ставило тачку на истрагу у овом случају и навело да нико није одговоран за смрт осморице рудара већ да је крива виша сила. ЦИНС открива низ пропуста који су пратили несрећу.

Инспекција рударства годинама гледала кроз прсте руднику Соко

Неколико сати од несреће, првог априла 2022, рудник Соко обишла је једина рударска инспекторка у земљи у том тренутку – Зорица Вукадиновић.

Пронашла је да Соко нема одобрење за извођење рударских радова у том делу Рудника.

То није било који документ – без њега рудник уопште не би смео да ради. У одобрењу пише где и како ће угаљ да се копа, какви ће бити тунели, каква вентилација и слично. Практично, рад без одобрења је као изградња без грађевинске дозволе.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) открива да је рударска инспекција Министарства рударства и енергетике годинама пре несреће знала да Соко нема ово одобрење и налагала Руднику да га прибави.

У новембру 2016. тадашњи рударски инспектор Миланко Савић дао је Руднику рок од шест месеци да прибави одобрење. Како се то није десило, инспектор је Руднику 2017. поново наложио исто, али ни тада се ништа није променило.

Соко је наставио да ради без одобрења све до несреће, иако је инспекција могла да му забрани рад.

Према Закону о рударству и геолошким истраживањима, уколико инспектор утврди да рудник ради без одобрења за извођење рударских радова овлашћен је да му забрани рад. Међутим, инспекција то није урадила, а није ни контролисала Рудник онако како би морала – барем два пута годишње.

Иначе, Миланко Савић, који је као инспектор пронашао да Рудник нема одобрење, сада је запослен у јавном предузећу Ресавица у оквиру којег рудник Соко послује. Уједно, Савић ради и у Министарству рударства и енергетике које је надлежно да контролише Ресавицу. Министарство није одговорило на питања ЦИНС-а.

Детаљније о томе како је инспекција руднику Соко годинама гледала кроз прсте и зашто Рудник није добијао неопходно одобрење, послушајте у прве две епизоде подкаста Јама.

Ilustracija: CINS; Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike (Zoran Petrović), Envato Elements;

Јована Томић   Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар