Почетна » СРЕЋАН ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОМАЈКЕ

СРЕЋАН ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОМАЈКЕ

од admin
0 коментар
72181420 520664235160853 423745519282552832 n

 Нико не жели да му људи чине зло – нека нико дакле не чини људима зло. Свако жели да му људи чине добро – нека свако дакле чини људима добро. Свако жели да му људи опросте кад згреши – нека дакле и он опрости људима кад ови згреше. Свако жели да се људи жалосте у његовој жалости и радују у његовој радости – нека се и он жалости у жалости других људи и радује у њиховој радости. Свако жело да људи рекну добру реч о њему, и да га чествују, и да га гладна нахране, и болна обиђу, и гоњена заштите – нека дакле тако исто и он чини људима.

72181420 520664235160853 423745519282552832 n

То важи како за појединце тако и за групе људи, и за суседна племена, народе и државе. Кад би ово постало усвојеним правилом од свих сталежа, народа и држава, престала би злоба и борба међу сталежима, престала би мржња међу народима, и престали би ратови међу државама. Ово је лек за све те болести, и другога лека нема.“

72964272 2799474680063205 6683621067136696320 n

Празник Покрова Пресвете Богородице прославља се сваког 1. октобра по јулијанском, односно 14. октобра по грегоријанском календару, и спада у празнике посвећене Пресветој Богородици, када верници прослављају благословену Дјеву Марију, која се удостојила да роди Спаситеља свих Господа Исуса Христа и која је заштитница и покровитељица васцелог рода човечијег, и која је, због своје велике љубави и милосрђа, покровитељица, посредница и заступница наша пред Богом.

На сећање на догађај из Х века у цариградском храму Влахерна, за време владавине византијског цара Лава Мудрог (Философа), установљен је празник Покрова Пресвете Богородице. У северозападном делу Цариграда, код Златног рога, царица Пулхерија, суприга цара Маркијана, дала је да се сагради Богородичин храм, а цар Лав Велики је поред храма подигао мањи храм у којем је положена риза Пресвете Богородице донета из Јерусалима 469. године и чувана у раскошном кивоту обложеном златом и сребром. Тог 1. октобра 911. године крај кивота са ризом Пресвете Богородице служено је свеноћно бденије у част Пресвете Богомајке и храм је био пун људи, а међу њима је био и Свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четврти сат ноћи појавила се Пресвета Богородица изнад народа са распостртим омофором на рукама, као да том одећом покрива народ. Била је обучена у златокрасну порфиру и сва је блистала у неисказаном сјају, док су је окруживали апостоли, светитељи, мученици и девице, и дуго се молила, док су јој сузе лиле низ лице. Свети Андреј, видевши јављање Пресвете Богомајке, показао је руком свом ученику Епифанију блаженом, и упитао га је: „Видиш ли, брате Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?“ А Епифаније му одговори: „Видим оче, и ужасавам се!“ И зато се овај дан празнује, као подсетник на догађај у Богородичином храму у Влахерни пре једанаест векова и на стално покровитељство Пресвете Богородице, када год га ми иштемо од ње, јер ће нас увек покровом својим заштитити и за нас се усрдно Богу молити.

121557000 2835266270129193 439518636322098747 n

Тропарь Покрова, глас 4.: Днесь, благовернии людие, светло празднуем, осеняеми Твоим, Богомати, пришествием, и к Твоему взирающе пречистому образу, умильно глаголем: покрый нас честным Твоим Покровом, и избави нас от всякаго зла, молящи Сына Твоего Хроста Бога нашего спасти души наша.
(Тропар Покрову, глас 4.: Днес благовјернији људије, свјетло празднујем, осјењајеми Твојим, Богомати, пришествијем, и к Твојему взирајушче пречистому образу, умилно глагољем: Покриј нас честним Твојим Покровом и избави нас от всјакаго зла, мољашчи Сина Твојего, Христа Бога нашего, спасти души нашја. Тропар, глас 4.: Данас, као Православни народи, светло празнујемо, осењени Твојим Богомати доласком, и гледајући Твој пречисти лик, умилно говоримо: Закрили нас славним Твојим Покровом и од свакога зла нас избави, молећи Сина Твога, Хриоста Бога нашега, да спасе душе наше.)
Кондак Покрова, глас 3.: Дева днесь предстоит в Церкви, и с лики святых невидимо за ны молится Богу: ангели со архиереи покланяются, апостоли же со пророки ликовствуют: нас бо ради молит Богородица Превечнаго Бога.
 
(Кондак Покрову, глас 3.: Дјева днес предстојит в церкви, и с лики свјатих невидимо за ни молитсја Богу. Ангели со архијереји поклањајутсја, Апостоли же со Пророки ликовствујут: Нас бо ради молит Богородица Превјечнаго Бога. Кондак, глас 3.: Дјева данас у цркви предстоји и са светима се невидљиво моли Богу за нас. Анђели са архијерејима се клањају, Апостоли са пророцима се веселе: Јер Превечнога Бога за нас моли Пресвета Богородица.)
 
Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар