Почетна » SafeJournalists: Неприхватљиво и непримерено обраћање бившег државног функционера у Хрватској новинарима

SafeJournalists: Неприхватљиво и непримерено обраћање бившег државног функционера у Хрватској новинарима

од Други Пишу
0 коментар

Бивши народни посланик и члан Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Стева Цулеј, садашњи председник Удружења специјалне полиције из Домовинског рата Републике Хрватске, у петак, 15. октобра, рекао је новинару Гордану Духачеку да би желео да је новинар силован.

То се догодило након што је Виши кривични суд бившем ХДЗ-овом начелнику Општине Ласиња Жељку Пригорцу смањио казну за силовање са две године затвора на годину и шест месеци, јер је, према одлуци суда, „уважени бранитељ“, што је узето као олакшавајућа околност. Новинар Гордан Духачек са портала Индек.хр назвао је Цулеја, представио се и затражио коментар, а Цулеј му је, поред разних увреда, рекао и: „Знаш због чега ми је жао? Ја бих више волео да и тебе силују! (смех) И да не сносе последице.“, и додао „Запиши и то“.

Председник Хрватског новинарског друштва Хрвоје Зовко сматра да је ово је један у низу примера који показују у каквом окружењу раде новинарке и новинари, а то је једно непријатељско окружење, на које ХНД упозорава годинама уназад. “Тражимо од владајуће ХДЗ да реагује на овакве неприхватљиве изјаве свог члана. Такође, ХНД тражи од институција да реагују, јер је ћутање институција додатни мотив појединцима за даље непријатељско деловање према новинаркама и новинарима.”, нагласио је Зовко.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану ХНД у осуди оваквог поступања бивших државних званичника према новинарима.  SafeJournalists позивају надлежне органе у Хрватској да реагују и покажу да су овакви иступи недопустиви у јавном простору.

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 17. октобар 2022.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар