Почетна » Шта се дешава у Жагубици – да ли је до замућења врела Млаве дошло због бушотина или обилних киша?

Шта се дешава у Жагубици – да ли је до замућења врела Млаве дошло због бушотина или обилних киша?

од Други Пишу
0 коментар

На друштвеним мрежама појавиле су се фотографије врела Млаве, а у коментарима се наводи да „канадска фирма Данди без дозволе за управљање рударским отпадом спроводи истражне радове на подручју Жагубице и Петровца на Млави, а да грађани остају без врела поменуте реке. Активисти негирају коментаре појединих грађана да је до замућења дошло због обилних падавина.

Док активисти данима на друштвеним мрежама упозоравају да је наводно због истражних радова, који се спроводе на подручју Жагубице и Петровца на Млави, дошло до замућења врела Млаве, грађане које је репортер Данаса затекао у Жагубици, кажу “да је то нормално стање, пошто обилне падавине трају већ данима”.

“Ма какво рударење, какви бакрачи. Мани се од политике. Да ли ви видите колико кише овде пада. Тако је данима. Увек се овде замути, када данима пада киша”, били су коментари грађана које смо затекли у Жагубици, али поставља се питање, да ли је баш тако?

Један од коментара на друштвеним мрежама је био да је вода замућена због обилних киша.

“Ок, замућено је врело. Мислим да је већи утицај ових киша. Но, нисам геолог па нека неко од њих објасни. Треба имати на уму да је истина јача од манипулације, па сходно томе ваља проверавати. Као онај хајп да је поплаву у Жагубици направило пуцање некакве бране, а оно пало скоро 150 литара кише у сливу Тиснице и Црне реке и направило поплаву која мења терен, био – видео. Бујица је однела пут, па је требало пешачити. Но, то је друга тема, а и опомена овима да ако ту копају имају ризик да им цео коп однесе вода. Налазили смо трагове бујице на 7 метара од реке. Велика вода је ту ишла”, гласио је један од коментара.

Иван Милосављевић, испред организације “Чувари Хомоља” из Жагубице каже за Данас, да је дошло до замућења врела Млаве, али да постоје људи, који тврде да се то дешава када дође до великих падавина.

“Али боја је слична оном садржају који се налази у базенима на бушотини Чока Ракита и то није први пут да се дешава. То се дешавало и када се бушило у атару села Лазница, у сливу Пека, где за то постоје фотографије. Тамо су се извори који се налазе испод бушотина, замутили и добили боју сличну цементу”, објашњава он.

Према речима саговорника Данаса, понавља се увек иста ствар када је реч о бушотинама.

“То све раде, ћерка фирме, канадске компаније Данди. Сумњамо да је дошло до замућења због бушотина које се на Чока Ракити налазе изнад Црне реке, која се улива у Тисницу, па једним делом понире, па се онда појављује на вврелу Млаве, како кажу стручњаци”, истиче Милосављевић, еколошки активиста.

Он такође истиче да су узорковали воду на неколико локација и нада се да ће резултати бити готови до краја недеље.

“Ми планирамо да поновимо узорковање на свим бушотинама и базенима, да видимо какав је садржај тамо. Представници компаније кажу да је вода у складу са законима, као и таложник. Међутим у Министарству рударства и енергетике, на наш упит, добили смо одговор да не постоји никаква дозвола компанији Данди за третирање опасног рударског отпада, тако да они немају никакву дозволу, а тврде да раде у складу са законом”, каже Милосављевић.

Он такође каже да постоји десетина базена који се налазе поред бушотина, а нису санирани.

“Постоји већ проблем, пошто се људи жале, да су им каптаже и извори заражени, а некима су чак пресушиле чесме, као и извори. Црева се развлаче преко приватних парцела, као што се догодило Радету Мосићу, и још неким људима. Такође постављају агрегате и узимају воду, а тврде да је све по закону. То морамо све проверити, пошто то није 10 одсто воде колико је дозвољено законом. Реч је о поточићима, а агрегати су велики као и пумпе за воду”, објашњава наш саговорник.

Милосављевић каже да се из Водовода у Жагубици још од јесени, вода довози цистернама на бушотине, а ових дана воду за пиће немају насеља Жагубила, Лазница и Суви Дол.

На фејсбук страници Еко страже пише да је цела Источна Србија је под огромним ударом због неконтролисаног рударења и спровођења истражних радова зарад отварања нових рудника.

“Скандалозним Просторним планом Србије до 2030, она је сва испарчана зарад отварања десетина нових рудника, иако су је постојећи довели до еколошке и здравствене катастрофе. Истражни радови се одвијају и надомак Зајечара, на Краљевици. Људи окупљени у иницијативи Еко Исток се боре против тог ужаса”, поручили су из Еко страже.

Подсећамо, из Зајечарске иницијативе, саопштили су на својој Фејсбук страници, да током претходних неколико дана, на подручју Краљевице, велики број грађана Зајечара примећује и бележи возила са ознакама компаније Зиђин, као и опрему која, по свему судећи, служи за испитивање тла у зајечарској парк-шуми. “Развезани каблови, сонде и друга опрема и алати у возилима, у више наврата су уочени у претходним данима”, казали су они.

Такође, на породичном имању Миломира Петровића из Влашког поља код Књажевца, пре неколико дана појавили су се људи, који су, како он тврди “узимали земљу ради узорковања, без његове дозволе”.

Врело Млаве, налази се на јужној периферији Жагубице од чијег је центра удаљено један километар на југоистоку Жагубичке котлине, испод северних падина Бељанице, на надморској висини од 314 метара. Само врело има изглед мањег језера и, у ствари, представља потопљену вртачу окружену планинским висовима

Има зелену до тамнозелену боју воде, која долази од околног зеленила и алги у плићим деловима. Вода неприметно избија на површину и ретко се мути. Провидност воде креће се од 4–10 метара, а температура воде од 9,3–11 степени.

Foto: M. S. / Danas

Миљко Стојановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар