Почетна » Активистички лексикон – Каћа Димитријевић, удружење “Факири са југа”: Храбро и не постављајте сами себи границе

Активистички лексикон – Каћа Димитријевић, удружење “Факири са југа”: Храбро и не постављајте сами себи границе

од Други Пишу
0 коментар

Доносимо вам приче о активним грађанима који су решили да део свог времена посвете да направе неку промену набоље у својој улици, месту, граду. Сазнајемо од њих како они доживљавају активизам и шта их мотивише да раде за колективно добро. Следећа таква прича долази нам из Крушевца, од Каће Димитријевић из удружења „Факири са југа“.

Историја крушевачког Гнезда огледа се у некада напуштеној згради, сада алтернативном културном центру, која је забележена у документарном филму, захваљујући удружењу “Факири са југа”. Филм карактерише активизам, волонтирање, прича о изградњи крова, а настао је од материјала који су управо Факири прикупљали претходних година, а шта је био покретач свега испричала нам је Каћа Димитријевић.

1. Због чега је активизам важан?

Активизам је моћан алат јер подразумева да особа прво постане свесна снаге коју има као људско биће, утицаја који остварује на све око себе, друге људе, природу, догађаје…Силина ове снаге мења заједницу, а када је она још правилно усмерена, мења је на боље и остварује дугорочне ефекте, ефекте које ће осећати они који буду ту и када нас више не буде. Активизам се тиче будућности ове планете и због тога је јако важан.

2. Која је била иницијална каписла да започнете Вашу активистичку причу?

Не знам да ли се може рећи да је постојао неки окидач или смо у ту причу ушли постепено и спонтано, па смо тек у ходу схватали да постоји неки термин “активизам” и да смо ми, можда неки “активисти”. Потреба да променимо што нам се не допада и унутрашњи глас који каже да смо део овог друштва, да ми имамо права да доносимо одлуке, да желимо да изнесемо своје мишљење о темама које су нам битне, све је то неки “стартер пацк”. Што си старији то боље почињеш да разумеш своја осећања, поступке, систем око себе и онда мало боље планираш шта радиш како би направио промену коју желиш.

3. Да ли сте некада (и када) пожелели да одустанете?

Да, пожелимо да одустанемо сваког парног дана, а сваког непарног смо решени да истрајемо. Сви који раде у невладином сектору, поготову првих година, знају колико је то напорно и осећају последице прекарног рада. Мислим да није срамота признати да је тешко, али и даље смо, као магнетом, привучени активизму, па можда није све ни ствар избора колико тог осећаја у себи, горива на које се возите.

4. Који су Вам били највећи изазови током активистичке борбе?

Највећи изазов је, нажалост, финансијске природе, али утиче на менталну стабилност, па се налазите као на клацкалици, час горе, а час доле. Склопити конструкцију, издржати, наћи средства за активности које су неопходне.. Изаћи на крај са собом и оправдати себи све те утрошене сате, дане и године на волонтерски рад, енергију, на нешто што нема опипљиву, материјалну корист. Лакше је када располажете само својим временом, али уколико имате породицу или неко зависи од вас, морате бити баш сигурни у вредности које браните и зашто то радите.

5. Најзначајнији тренутак, односно тренутак у ком сте помислили да је вредело труда?

Сваки други дан постоји неки тренутак, било да је то разговор са неким ко је пре пар година учествовао у вашем програму па му је то променило живот и усмерило га, или је то нова иницијатива коју су покренули млади који су били ваши волонтери, или је то промена на коју сте успели да натерате локалну самоуправу, а која ће утицати позитивно на животе људи из ваше заједнице. Некада је то, једноставно, седење на јутарњој кафи са људима из комшилука и присећање на почетак и како је све то изгледало и колико тога смо научили успут.

6. По(р)ука будућим активистима…

Не само што други људи не знају колико ви заправо можете, него чак ни ви то не знате. Храбро и не постављајте сами себи границе.

7. Подршка кроз промени.рс нам је значила због…

Имали смо прилику да, захваљујући подршци промени.рс, спроведемо у дело идеју о архивирању фото и видео документације и снимимо кратак филм о АКЦ Гнездо. Током тог процеса водили смо дивне разговоре са људима и слушали њихова сећања на историју објекта и активности које су се у њему дешавале. Наше активности су добиле на видљивости и биле су промовисане много боље него што смо то сами умели да радимо. Упознали смо супер људе и добили подршку у виду савета, консултације, и једноставног пријатељског разговора. Пратећи промени.рс сазнали смо за друге сјајне иницијативе и проблеме којима се баве на креативне и фантастичне начине.

 

Аутор фотографија је Каћа Димитријевић.

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар