Почетна » Љубавна афера руске краљице: Анџелина Жоли снима Катарину Велику

Љубавна афера руске краљице: Анџелина Жоли снима Катарину Велику

од admin
0 коментар

Анџелина Жоли откупила је права на екранизацију бестселера о руској царици Катарини Великој и њеном скандалозном љубавном животу.

Реч је о роману „Катарина Велика и Потемкин: Царска љубавна афера“ из 2000. британског новинара, историчара и награђиваног аутора популарних историјских књига Сајмона Сибега Монтефјореа, који се фокусира на Катаринин „морганатски брак“ с војсковођом и државником Григоријем Потемкином.

Монтефјоре је изјавио да је одушевљен што се баш Анџелина заинтересовала за његов првенац заснован на 5.000 до тада необјављених љубавних писама између царице и Потемкина.

– Катарина је врхунска феминистичка икона и мислим да ће бити веома сигурна у Анџелининим рукама – изјавио је аутор.

Жолијева је и пре десетак година требало да игра Катарину, али је тај пројекат пропао. Неизвесну судбину има и филм о Клеопатри у којем је такође желела да заблиста као египатска краљица. Она ће Монтефјореову адаптацију сигурно надгледати као продуцент, можда и као редитељ а, премда није тајна да размишља да напусти глуму, вероватно неће одолети искушењу да се увуче у корсет једне овако величанствене жене.

У том случају, она би кренула стопама Марлене Дитрих, Бети Дејвис, Џулије Ормонд, Катрин Денев, Жане Моро и Кетрин Зите-Џоунс, које су пре ње тумачиле императорку.

Пруска кнегиња Софија фон Анхалт-Цербст попела се на руски престо као Катарина ИИ Алексејевна 1762, након пуча у којем је њен супруг Петар ИИИ убијен (Потемкин је био један од завереника).

Царица чија се 27-годишња владавина сматра златним добом руске историје била је сексуално либерална жена с бројним љубавницима. Њени непријатељи кривили су је за учешће у пучу и оптуживали да је нимфоманка. Катарина је гајила симпатије према Потемкину, с којим се тајно виђала у Зимском дворцу у Санкт Петербургу.

– Они су били један од најуспешнијих политичких парова у историји – сматра Монтефјоре, додајући да је Потемкин ипак био „помало диваљак“ и да је владао „као султан“.

Неке од најпознатијих улога Жолијеве

Улога Џије Каранџи, бунтовне манекенке која је у 27. преминула од сиде, у ТВ филму „Гиа“ (Манекенка) донела јој је Златни глобус.

Олимпија

У „Александру Великом“ Оливера Стоуна тумачила је епирску принцезу Олимпију, Александрову мајку. Критичари и историчари дочекали су филм на нож, а код Анџелине им је сметао извештачен словенски акценат и то што је била само годину дана старија од свог филмског сина Колина Фарела

Грдана

 

Била је звезда филма „Грдана – зла вила“ у нешто другачијем препричавању бајке о Успаваној лепотици, овога пута с феминистичке тачке гледишта. Анџелина је активно сарађивала са шминкерима и костимографима у креирању злокобног изгледа свог лика.

 

Миона Ковачевић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар