Почетна » Скраћују и писту да очувају куће

Скраћују и писту да очувају куће

од admin
0 коментар

Грађани и челници Сурчина траже спас за 700 домова у близини аеродрома. Предлог да се стаза за авионе „мало помери“… Већина стамбених објеката није легализована

НАЈАВЉЕНА изградња нове аеродромске писте већ дуже време забрињава Сурчинце пошто директно или индиректно угрожава скоро 700 домова, од којих већина није легализована. Многе куће налазе се у небезбедној зони, у близини места предвиђеног за слетање авиона, а прављење нове полетно-слетне стазе, значило би њихово – рушење!

На јавној расправи која је јуче одржана у Сурчину, предлагана су могућа решења у вези са стамбеним објектима који су изграђени уз аеродромску ограду.

– План генералне регулације којом је предвиђена нова писта датира још из 1973. године, а тада на том месту уопште није било кућа – објашњава Стеван Шуша, председник Скупштине општине Сурчин. – Зато смо решили да се обратимо Министарству грађевине, Директорату цивилног ваздухопловста и аеродорму, како би се план прилагодио садашњим приликама. Изашли су нам у сусрет, па ускоро очекујемо да размотре могућа решења, која неће угрозити ни аеродром, а ни Сурчинце.

Шуша додаје да у овом делу има скоро 700 кућа, те да ће се Општина потрудити да ниједна породица не остане без дома. Предлог за који се залажу мештани је да се предвиђена аеродормска писта помери и скрати неколико стотина метара.

– Консултовали смо се и са стручњацима који су нам потврдили да скраћивање писте не би угрозило слетање авиона, и да би такво решење било најбоље – додаје Шуша.

ДУЖИНА ПИСТЕ

КАКО се могло чути на јавној расправи, планирано је да нова писта буде дужине 3.500 метара, „стотку“ више од садашње. Дилема је да ли би дужина од три километра била по неопходним стандардима за једну модерну ваздушну луку.

Писта у Загребу је дуга 3.250 метара, у Љубљани 3.300, Скопљу 2.950, Сарајеву само 2.600…

СТРЕПИ СКОРО 3.000 ЉУДИ

МНОГИ Сурчинци присуствовали су јавној расправи.

– Забринути смо јер неко жели да примени план стар 40 година на постојеће стање и тако остави скоро 3.000 људи без крова над главом – прича Зоран Доброта, који живи у близини аеродрома. – Немамо ништа против проширења писте, само желимо решење које ће бити добро и за нас, а и за аеродром.

АЕРОДРОМ ПОДНОСИО ПРИЈАВЕ

ЗБОГ близине саграђених кућа, које се налазе у небезбедној зони, управа Аеродрома „Никола Тесла“ у више наврата је подносила пријаве Општини Сурчин.

Додатни проблем је што се многе налазе на земљишту које је Генералним урбанистичким планом из 2003. године планирано за саобраћајне површине.

М. ВЕЉКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар