Почетна » Афричка куга пронађена код свиња у Умчарима, проглашено заражено и угрожено подручје (ВИДЕО)

Афричка куга пронађена код свиња у Умчарима, проглашено заражено и угрожено подручје (ВИДЕО)

Мере које се спроводе на зараженом и угроженом подручју приликом проглашења појаве афричке куге свиња код домаћих свиња

од Жељко Маторчевић
0 коментар

У Србији се поново појавила свињска куга. У насељу Умчари, ГО Гроцка, према Списку решења о проглашењу зараженог и угроженог подручја од АКС, Управе за ветерину, појавило се ово вирусно одељење код свиња.

Шта је свињска куга, како се шири и да ли је опасна по човека? Потражили смо одговоре на ова питања.

Афричка свињска куга има велику моћ заражавања, то је вирусно обољење које напада домаће свиње у Европи, као и европске дивље свиње. Болест не може да се лечи, не постоји заштитна вакцина као вид одбране. Уколико се афричка свињска куга појави на великим фармама, мора се одстранити читаво стадо. Човек не оболева од ове заразе, али има одлучујућу улогу у одговорном понашању како би се зауставило ширење болести.

фричка куга свиња је болест која прави и велику економску штету. Након што је уклоњено заражено стадо, њихови торови морају да се дезинфикују у више наврата, трговина, односно куповина свиња забрањује се на регионалном или државном нивоу и није дозвољено трговање ни живим свињама, нити извоз свињског меса или прерађевина са зараженог подручја. Ове мере и ограничења држаоцима свиња изазивају велике непосредне или посредне финансијске губитке, исто као и откупљивачима, извозницима, кланицама и прерађивачима који сарађују са њима. Држава плаћа одштету у висини од 100 одсто тржишне вредности уклоњених животиња, али само уколико је реч о уматиченим грлима.

С обзиром да против афричке куге свиња нема ни лекова, ни заштитних вакцина, у случају заражавања мора се уклонити читаво стадо, због тога су веома важне мере превенције.

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар