Почетна » Директор водовода из Гроцке признао да му радници у приватној режији врше прикључење у Заклопачи

Директор водовода из Гроцке признао да му радници у приватној режији врше прикључење у Заклопачи

Оштетили му ограду док су копали канал

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Насеље Заклопача у ГО Гроцка познато је, између осталога, по дугим летњим рестрикцијама воде. У више наврата из Водовода Гроцка су давали саопштења да је један од узрока што ово насеље нема воду у летњим месецима и тај да постоје нелегални прикључци, као и да је капацитет водоснабдевања одавно прешао максимум.

Ипак, изгледа, за прикључак на водоводну мрежу у овом насељу је довољно да познајете неког од радника из водовода или да будете члан владајуће странке и онда ћете, без обзира на сва ограничења, добити прикључак на водоводну мрежу.

Притом, према недавном догађају, радници водовода моћи ће да вам поткопају темеље ограде јер, како кажу, може им се. А ви, као неко ко је оштећен, поднесите приватну тужбу. На исту ту тужбу упутиће вас и комунална инспекција Гроцке која ће Вам саопштити да она нема ингеренцију на таквим ситуацијама.

Ова прича почиње када је мештанин Гроцке, М. Илић отишао до плаца којег је недавно купио, а који се налази у Београдској улици, други прилаз у Заклопачи. Било је то у суботу пре два дана. Машине једне приватне фирме из Гроцке, биле су испред његовог плаца и започеле су ископавање канала тик уз његову ограду, практично поткопавајући му темеље исте.

За машином је био радник Водовода  З. Денкић који је Илићу (власнику) саопштио да прикључују његовог комшију на водовод и да може да се жали коме год хоће, њега то не занима, ако има неке примедбе на радове.

Позвао је власник парцеле комуналну инспекцију у Гроцкој, како би пријавио проблем, али га је дежурни инспектор уверавао да он нема  места поступању већ да може само да поднесе приватну тужбу.

Како је инспекција у Гроцкој немушто избегавала горући проблем, власник парцеле је позвао комуналну милицију која је затим одмах обавестила грађевинску инспекцију у Београду. Међутим, како је био викенд радник водовода је успео да заврши са радовима пре него је изашла инспекција, односно да постави цеви и да их затрпа, надајући се да ће све проћи незапажено, иако је асфалт остао видно оштећен.

Директор ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, Мирко Добријевић признао је да је радник овог предузећа изводио радове, али то је било ван радног времена и у приватној режији. 

-На наведеној локацији, поседујемо валидан уговор за прикључак на водоводну мрежу као што сте и навели. Како је обавеза по истом, да будући корисник финансира и изводи радове на прикључку, а да Водовод Гроцка врши спајање на цевовод, радови који су извођени су у приватној режији. Ангажовани извођач јесте запослен у Водоводу, али је радове изводио ван радног времена и приватном механизацијом. Такође напомињем да је обавеза корисника да терен врати у првобитно стање. Водовод има своју механизацију и нема потребе да ангажује подизвођаче, изјавио је Добријевић за Жиг инфо.

Заборавио је директор да су за овакве радове потребне одређене дозволе, као и да би надзор из Водовода требало, уколико се ангажује друго правно лице, да за исте да сагласност и изврши провере након завршетка. Дискутабилно је и питање да ли се радници водовода уопште могу ангажовати за овакве врсте радова, с обзиром да постоји сукоб интереса. Али, ово је Србија, односно ГО Гроцка, локална самоуправа у којој престаје да постоји логика. Када нема логике, зна се, нема ни Закона ни прописа и тада извршна власт све , како би рекао радник водовода рекао, може.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар