Почетна » УДРИ ПО НАРОДУ Уместо да одговоре на рекламације Еко Гроцка и Магип хоће да туже и да повећају цену изношења смећа

УДРИ ПО НАРОДУ Уместо да одговоре на рекламације Еко Гроцка и Магип хоће да туже и да повећају цену изношења смећа

од admin
0 коментар

Резултати рада првог јавно-приватног партнерства око комуналних делатности у Гроцкој, након шест месеци пословања донели су недостатак финансијских средстава.

Према информацијама Жиг Инфа, у току прошле недеље је одржан састанак „Магипа“ и „Еко Гроцке, како би се предузели кораци који ће довести до повећања наплате и обезбедила средства за исплате зарада запосленима и део дуговања према набављачима.

Донете одлуке на овом састанку су само на штету крајњих корисника, односно мештана ГО Гроцка. Наиме, планирано је да се у току недеље погледа Јавни уговор са циљем повећања наплате ненаплаћених потраживања путем опомена и утужења. Такође је договорено и да се са ГО Гроцком види правни пут како би се  предузели кораци да би се дошло до ефикасније наплате. Један од тих начина је да се крене у ревизију рачуна и да се наплата за одношење смећа врши по квадрату за сва домаћинства.

Агенција за заштиту потрошача покренула тужбу

Подсетимо се, предузећу „Еко Гроцка“ су уипућене многобројне рекламације на рачуне овог предузећа, највише због неизвршења својих обавеза. Иако у законској обавези да доставе одговор на рекламацију, ово предузеће то није учинило. Такође, према правној служби „Беокома“, „Еко Гроцка“ је морала да потпише уговоре са правним лицима, што бар у већини случајева, то није учињено.

Према сазнањима Жиг Инфа, због тога што „Еко Гроцка“ није одговорила на рекламације грађана, као и што не извршава своје обавезе, једна од Агенција за заштиту потрошача поднеле је тужбу против овог предузећа. Тужба је поднета на основу жалби грађана.

Стручњаци:  Наплата по квадрату је застарела и није коректна

С обзиром да је на овом састанку између „Магипа“ и „Еко Гроцке“ стављена могућност разматрања , да се цена за изноишење смећа наплаћује свима по квадрату, а не као до сада по домаћинству, стручњаци кажу да је ово застарела и некоректна наплата.

Наиме, овакав вид наплате је одавно угашен и сматра се непримереним из разлога што неко може да поседује квадратуру од 500 квадрата, а да у њој живи сам. Неретки су примери да су читаве породице у иностранству, да су им стамбене јединице током године у већем временском периоду или празне или у њима борави само једна особа. Самим тим, наплата по квадрату је незамислива.

У градовима широм Европе, па самим тим и у Италији, земље из које долази већински власник „Еко Гроцке, наплата се врши простим системом по килограму смећа. У систем наплате по „килограму“ уведена је и ставка и умањења рачуна у односу на рециклирани материјал који је корисник сакупио.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар