Почетна » Гроцка: Шта се крије иза оснивања „Дс Гроцка“

Гроцка: Шта се крије иза оснивања „Дс Гроцка“

од admin
0 коментар

Удружење „Демократски савез Гроцка“, са скраћеним називом „Дс Гроцка“ настало је 27. Јануара 2015 године. Заступник овог удружења је познато лице на политичкој сцени Гроцке-Оливера Кнежевић.

Оливера Кнежевић је дугогодишњи предводник демократа  у Гроцкој, чија мистерија око чланства у овој странци и дан данас је једна велика непознаница. Пад  демократа у Гроцкој почео је већ првог дана после локалних избора 2012-те године  када одборник са те листе, Михајло Барац, прелази на страну СНС-а и даје потребну већину напредњацима да формирају власт у општини Гроцка. Узалудни су били протести, тада јаке опције демократа, о том преласку , тачније „нечасном чину пелетача“ како су тада наводили када се убрзо велики део одборника демократа у Гроцкој поклонио владајућој коалицији. Континуирано и без тенденције промене  рејтинг ДС-а клизио је, након тих локалних избора,  наниже ка дубинама за које нико у демократама није ни могао да слути да ће доћи. Деловање странке свело се на константну критику власти а без и једног аргумента или изјаве шта је то што би ДС урадио боље да је на власти. Све то се дешавало под руководством Оливере Кнежевић. А како је време пролазило критике су биле све блаже , док нису тотално утихнуле. И заправо када су критике и престале, Оливера Кнежевић и још пар преосталих чланова демократа улазе неприметно у општинску власт Гроцке добијајући „места“ у већу или на позицијама помоћника или заменика директора јавних предузећа. У тим неким „кључним“ моментима одржавају се и избори за председника и чланове општинског одбора у демократама. Оливера не добија место председника, али задржава одређени број чланова у Општинском одбору.

Последњи покушаји опстанка у ДС-у

Крајем августа 2014-те године, Наша Гроцка (угашени медиј, наследник Жиг Инфо) избацује информацију да је Оливера Кнежевић избачена из странке. Кнежевићка је на ту информацију изјавила да она није упозната са тим и сматрала је да је та вест  трач. Иако је њена изјава пренета у изворном облику  тај текст је испровоцира Оливеру Кнежевић те она избацује демант на „фејсбук“ друштвеној мрежи преко профила „Демократска странка Гроцка“ у коме наводи:

 

Због тог текста, као и саопштења наводних демократа, чланство и јавност  је тотално била збуњена око њеног чланства. Сједне стране, ДС је био опозициона странка  а са друге, Оливера и поједини преостали чланови демократа су били у извршној власти у Гроцкој. Негде се ту заправо и тек створила забуна а не због писања појединих портала, како је тада навео ДС Гроцке.

Јануар 2015. прекретница

  1. јануара 2015. године, Демократска странка Гроцка  је на писарници Општине предала обавештење да они иступају из власти. Разлог предавања овог обавештења је био управо тај, да би се коначно решила дилема око тога да ли је у ствари ДС у власти у Гроцкој и на којој позицији је Оливера Кнежевић. Та иницијатива је покренута од стране изабраног председника демократа у Гроцкој на изборима који су се одржали  у овој странци 19. октобра 2014.г, када су демократе коначно добиле председника, Горана Марковића из Винче.

Све то је коначно разрешило мистерију око чланства и праве подршке за Демократску странку од стране Оливере Кнежевић, која је раније преко саопштења саопштила да :

„Преношење гласина и злуради коментари представљају најгрубље кршење новинарског кодекса и представљају покушај дестабилизације Демократске Странке збуњивањем њених гласача.“

Заправо, одмах након деловања новог председника демократа у Гроцкој, Оливера коначно званично иступа из њихове одборничке групе и 27. Јануара 2015. Године оснива удружење „ Демократски савез Гроцке“ са скраћеним називом „Дс Гроцка“ . То је отприлике показало праву позицију борбе Оливере Кнежевић и  ко уноси заблуде међу бирачима демократа.

Шта је циљ „Дс Гроцка“?

Према истраживању „Жиг Инфа“, Оливерина идеја око оснивања овог удружења јесте управо збуњивање гласача на општини Гроцка. Према информацијама до којих смо дошли приликом истраживања, замисао Оливере Кнежевић је да се оформи више удружења са сличним називима које су демократе користиле и да се на будућим локалним изборима та удружења споје у евентуалну коалицију , како би се дошло до одређеног броја гласачког тела са којим би могли да пређу цензус. Оливера Кнежевић је иначе из Врчина, места одакле је и председник ОО СНС-а Гроцка, Драгољуб Симоновић. Сада већ евидентне чињенице упуђују на то да Оливеру подржавају напредњаци и да ће се и преко оваквих удружења дочепати неких неопредељених гласова.

Да је већ почело на „разради“ удружувања више удружења говори и податак да је истог дана када је и основано удружење „Дс Гроцка“, основано и удружење „Сложно за Пударце“. Ова два удружења су предала готово у истом времену захтев за регистрацију, што се и види на сајту Агенције за пеивредне регистре, тачније под бројем 743 и 745 од 2015.године. Поред предавања документације у истом термину, ова два удружења имају идентичан Статут.

 

Гордијев чвор поделе у ДС-у би давно био пресечен и стање сређено  да је било јасне координације, да није било поделе на председницу и кадар ОО који није са председницине листе. Овим потезом бивше председнице демократа у Гроцкој уноси се још једна забуна међу бирачким телом на локалу, а Демокраска странка још има шансу да се спасе. Питање је само да ли ће личне сујете превладати општи интерес.

Можда ти се свиди

Оставите коментар