Почетна Локалне вести Јавност су шокирале фотографије исхране српских трудница. То није ништа у односу на исхрану у дому за старе

Јавност су шокирале фотографије исхране српских трудница. То није ништа у односу на исхрану у дому за старе

од admin
0 коментар

НОВИ САД – Мила Поповић унука старице (86) затекла је буђаве палачинке старе пет дана на столу у Геронтолошком центру у Новом Саду. Фотографију је поставила на Фејсбук, а из Центра кажу да су од посуде мислили да су приватне ствари кориснице.

Корисница је 15 година у Геронтолошком центру на Новом насељу, а унука је приликом посете у соби у којој је смештена бака пронашла палачинке и фотографисала их.

Она је написала да су ове палачинке стајале дуже од пет дана на ноћном сточићу њене баке, која је непокретна и има 86 година.

– Баку сам затекла дехидрирану, а чаша са водом јој је остављена на врх ормана који она не може да дохвати, док је звоно које имају непокретни људи такође стављено на врх ормана, како не би могла да дозове особље. За бригу о старима Дом месечно наплаћује 45.000 динара. За те паре болесни, махом непокретни, понижени стари људи морају сами да обезбеде лекове, пелене, комплетан прибор за хигијену, одећу, пешкире. Купају их једном недељно, осим ако чланови породице не дођу чешће и сами то ураде, као што сами морамо да их, чешљамо, пресвлачимо и помогнемо око основних, свакодневних хигијенских потреба….Храна су помије које ни псу не би дали да једе – каже Поповић.

По њеним речима пензија њене баке је 25.000 динара, а остатак новца за њен боравак њена мама даје од своје пензије.

– Пре две недеље када смо јој дошли у посету жена која једва има 30 килограма је имала температру 41 и то већ три дана. Нико нас није о томе обавестио – каже Поповић. Размишља о томе да покрене тужбу против Геронтолошког центра, али и о томе да баку измести одатле, како не би имала додатних проблема.

Директор: Услови у дому задовољавајући

Директор Геронтолошког центра Драган Милошевић, казао је да је послата ванредна контрола и да је утврђено да су услови живота у овом дому задовољавајући.

– Јутрос смо након разговора са ћерком и унуком отишли у Геронтолошки центар на Новом насељу где је смештена старица. У ванредни надзор смо отишли без наајве и изузетно сам задовољан хигијеном и негом. Ова бака је већ 15 година смештена код нас и непокретна је све време, а нема ниједан декубит на телу што довољно говори о нези коју има – каже Милошевић.

По његовим речима палачинке су донеле старичина унука и ћерка и оне су стајале на полици која је изнад кревета, те да су запослени мислили да је реч о приватним стварима кориснице.

О свему што се догодило запослени у Дому ће поднети писмени извештај, а Милошевић није желео посебно да коментарише наводе објављене на Фејсбуку који се тичу рада запослених у Центру.

Слађана Аничић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар