Почетна » Сујета отерала шеике?

Сујета отерала шеике?

од admin
0 коментар

За 10 година Црну Гору напустили инвеститори који су планирали да уложе милијарду долара. „Ројал група“ одустала од Краљичине плаже. Пропала и инвестиција у Штоју код Улциња

ДА је Црна Гора којим случајем Монте Карло или Сингапур тешко да би могла оздравити након „ћерања“ страних инвеститора који су у минулих десет година планирали да у најмању балканску земљу уложе 1,4 милијарде евра! И то, не баш у које време, већ у оно кризно од којег се тресла цела планета.

Чувена „Ројал група“ из Уједињених Арапских Емирата одустала је од вишемилионског пројекта Краљичине плаже. Ту вест потврдила је амбасадорка те земље у Црној Гори Хафса ал Улама, а све је последица вишемесечне кампање компромитације „Ројал групе“, краљевске породице и државе од стране појединих високих функционера из власти и опозиције, дела медија и цивилног сектора. Ова компанија са седиштем у Абу Дабију, планирала је да на простору Краљичине плаже у наредних осам година изгради луксузни хотелски комплекс, вредан 180 милиона евра!

То је, заправо, епилог сукоба унутар владајуће коалиције ДПС-СДП који траје дуже време. Социјалисти Мила Ђукановића сматрали су да пројекат треба подржати, док су присталице Ранка Кривокапића навели да би продаја Краљичине плаже била штетна по Црну Гору. Потпредседник Будве ЉубоФилиповић (СДП) је прошле године повукао потпис на сагласност о продаји Краљичине плаже, након чега је ту одлуку преиначио председник општине Будва Лазар Рађеновић.

Влада Црне Горе још нема званичну потврду да је „Ројал група“ из УАЕ одустала од пројекта Краљичина плажа, али информације којима располаже иду у том правцу, саопштио је државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма, Предраг Јелушић.

ЗАСТОЈ– У Штоју смо изгубили готово три месеца, а самим тим и прилику да инвестиција буде реализована по задатом роковнику. Зато смо је одложили, али то не значи да смо од тог посла и дефинитивно одустали – каже Сахрет Хајдарпашић.

– Нажалост, клима која је у неколико претходних месеци створена око тог пројекта довела је до тога да је отказивање „Ројал групе“ и коначно. Нисмо били свесни тога колики би та инвестиција требало да има значај за Црну Гору, али бојим се да информације говоре о коначном отказу пројекта – рекао је Предраг Јелушић из Министарства одрживог развоја и туризма. – Учинили смо све у минуле две године да се овај пројекат реализује.

У петак је саопштено да је пропала и вишемилионска инвестиција у Штоју код Улциња! И то због баналних проблема – чије је власништво то парче земље? Турска компанија „Полин“ одустала је од градње аква-парка и инвестиције вредне 7,2 милиона евра.

– Намеравали смо да цели посао, од испитивања земљишта, преко израде пројекта, па до завршне монтаже читавог комплекса, обавимо закључно са 1. јулом. Крајем прошле године потписан је коначни уговор са овлашћеним представницима улцињске општине о закупу дела штојског земљишта на 30 година и били смо обострано уверени да више не постоји ниједна препрека у процесу који никоме не може штетити а свима би, што директно што индиректно, могао користити, саопштио је Сахрет Хајдарпашић, директор кћерке фирме за Црну Гору, турске „Полин“ компаније.

ЉУТИ ТУРИСТИЧКИ РАДНИЦИ

ТУРИСТИЧКИ радници су љути на овакав развој ситуације. Жарко Радуловић, сувласник компаније „Монтенегростарс“ и председник Црногорског туристичког удружења, каже да је некоме интерес да се у Црној Гори не деси ни Краљичина плажа, ни ауто-пут, да се све стопира, да народу буде горе, да би се тако лакше мењала власт.

– Само у периоду од 2005. до 2007. године из Црне Горе је „најурена“ милијарда евра инвестиција! Па је онда на ред дошао Валданос гдје је „истерано“ 400 милиона евра и данас је тај износ премашио милијарду и 400 милиона евра – подсећа Радуловић.

В. К. – С. Г.      Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар