Почетна » ЈУРЕ „РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ“ Хрватски специјалци ислеђују по Србији!

ЈУРЕ „РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ“ Хрватски специјалци ислеђују по Србији!

од admin
0 коментар

Хрватска је направила нове спискове Срба чије хапшење захтева због наводних почињених ратних злочина током грађанског рата деведесетих, а за откривање и привођење такозваних ратних злочинаца Загреб је формирао специјалне тимове, који чак и на територији Србије испитују и прогоне људе који су се нашли на новим потерницама, сазнаје „Ало!”.

Према сазнањима нашег листа, Хрватска је поново обновила списак људи, тачније Срба из бивше Републике Српске Крајине, које терети за почињене ратне злочине у крвавом грађанском рату. Тако су многи држављани Србије, који су се ових дана упутили у обилазак својих кућа, лишавани слободе на Батровцима од стране хрватске полиције, јер их Загреб оптужује за ратна злодела.

– Кренуо сам да обиђем своју кућу у Хрватској, одакле сам 1995. године избегао. До сада нисам имао никаквих проблема на граници, али су ме овај пут припадници полиције привели на информативни разговор. Рекли су ми да сам на списку ратних злочинаца за којима трага Хрватска. Испитивали су ме два и по сата о мом учешћу у грађанском рату. Тражили су да им кажем где сам био, шта сам радио, шифре које је имала Војска Книнске Крајине, а након тога, пошто сам држављанин Србије, пустили су ме и забранили ми улазак у Хрватску – описује нам непријатност коју је доживео Т. О. (58), Србин из Хрватске.

Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“ каже за „Ало!” да Хрватска стално тајно мења спискове са именима људи чије хапшење тражи због наводних злочина и „то ће трајати док су живе генерације које су учествовале у рату”.

– То је њихова тактика која се годинама одвија. Они стално допуњују списак новим именима, па чак је било случајева да су и крађу стоке сматрали ратним злочином. Хапшења људи на граници најчешће се дешавају у периоду годишњих одмора, а све са циљем да се Срби потпуно заплаше и да се никада не врате на своја огњишта – каже он.

Према његовим речима, читави тимови за проналажење ратних злочинаца су формирани у Загребу и под окриљем Хрватске владе, а њихови инспектори често долазе у Србију, где људе који су побегли из Крајине, а који су сада држављани Србије, брутално испитују и малтретирају.
– Јавило нам се много грађана који тврде да су инспектори из Хрватске долазили у њихове куће, на њиве, на посао како би их испитивали у вези са наводним ратним злочинима, што је недопустиво – сматра Штрбац.

– Скандалозно је што Хрватска, с друге стране, уцењује Србију блокадама на путу ка ЕУ, уколико настави са процесуирањем 300 Хрвата у Србији за ратне злочине – каже он.

Хрвати да казне убијање у Вуковару!

Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, позвао је хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи да се пронађу и казне налогодавци и починиоци злочина над Србима у Вуковару. „Све је у Вуковару почело пре ратних сукоба, односно, у пролеће 1991. године са минирањем српских кућа и локала, а затим је током јуна, јула и августа настављено са одвођењима Срба са радног места или под окриљем ноћи, који су потом убијани и бацани у Дунав”, рекао је он.

 

Alo

Можда ти се свиди

Оставите коментар