Почетна » Правни факултет из Новог сада, по првостепеној пресуди, мора да плати одштету студенту Стефану Карановићу

Правни факултет из Новог сада, по првостепеној пресуди, мора да плати одштету студенту Стефану Карановићу

Повреда части и угледа

од Жиг Инфо
0 коментар

Основни суд у Новом Саду неправноснажном пресудом од 30.01.2023. године обавезао је Правни факултет да исплати накнаду нематеријалне штете у износу од 60.000,00 динара због повреде части и угледа и кршења претпоставке невиности и 56.600,00 динара на име трошкова поступка студенту Стефану Карановићу.

Правни факултет је, према оцени суда, причинио нематеријану штету тадашњем свом студенту Стефану Карановићу изношењем увредљивих и неистинитих тврдњи у медијима са којима је између осталог, према ставу суда, повредио и презумпцију невиности студенту Стефану Карановићу. Пресуде са којима је Правни факултет у Новом Саду „осуђен“ добиле су двоцифрени број.

-Престао сам и да бројим који је по реду спор у којем Правни факултет у Новом Саду губи против мене. Правни факултет је насрнуо на моју част и углед, у овом случају, што је је предмет спора, најљигавијим тврдњама, увредама и лажима у медијима. Тако нешто је незапамћено у историји свих универзитета. Научна и образовна установа, која би требала да се бави образовањем, научним доприносом, одноно у складу са науком – доласком до истине, служи се лажима и то против свог студента. Јадно је све то. Мислим да би сви надлежни органи требало да стану на пут тој институцији. Ја сам њихове нападе издржао и наставио да студитрам на Правном факултету Универзитета у Београду, тамо где су покушали да ме зауставе у Новом Саду. Али питање како би неки други студент прошао или далеко било како ће проћи ако се супротстави тим људима. Служити се неистинама је подло. Дакле, излазите у јавност са нечим за шта знате да није истина да би повредили неког, нечију част и углед и нечију породицу односно ближње. То је у многим цивилизованим државама, односно компаративним правним системима, најодвратнији деликт за који се изричу и затворске казне. Држава јесте направила помаке, готово комплетна управа Правног факултета у Новом Саду је смењена под тешким оптужбама и отерана са руководећих позиција а против неких су и покренути одговарајући поступци. Тај факултет је растурен. Надам се да ће држава наћи неко решење. Има толико добрих професора широм Србије који би могли тамо да раде, да помогну, те врате образ тој институцији и свима који су похађали тај факултет.
Нека будуће колеге и њихови родитељи добро размисле који факултет уписују. Посебно бих се захвалио свим мојим пуномоћницима и поступајућој судији госпођи Тимеи Тот на храбрости, правно перфектно израђеној првостепеној пресуди и наравно вођењу поступка. Пресуда је експедована 06. 02. 2023 дакле само неколико дана након што је расправа закључена. То је показатељ да може да се поступа експедитивно и да способних судија наша држава има и да треба да се поноси са њима!“ каже Стефан Карановић за Жиг инфо.

 

ЕЖИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар