Почетна » Након бика усред Божићног поста, напредњачко јеванђеље Бадњег дана у Гроцкој

Након бика усред Божићног поста, напредњачко јеванђеље Бадњег дана у Гроцкој

Докле овако?

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Свето Јеванђеље по Матеју, глава 21- Рече им Исус: Заиста вам кажем да ће цариници и курве пре вас ући у царство Божје. Јер дође к вама Јован путем праведним, и не веровасте му; а цариници и курве вероваше му; и ви пошто видесте то, не раскајасте се да му верујете.

Гроцка, 6. Јануар 2023

Уношењем Бадњака у зграду општине Гроцка, обележен је Бадњи дан у нашој општини.
Бадњак је унео председник општине Драган Пантелић, након чега је уследила молитва за здравље и спасење грађана Гроцке и целог српског рода. У духу најрадоснијег хришћанског празника Божића Пантелић је у својој честитци позвао грађане да обрате пажњу једни на друге, да се нађемо свима, да помогнемо, да будемо јединствени, јер то су вредности које су вечне и остају упамћене иза сваког од нас.

Кажу старији да бадњак уноси домаћин у своју кућу. Кажу старији и да се бадњак сече пре изласка сунца, на Бадњи дан, када домаћин са синовима или унуцима одлази у шуму да сече бадњак. Увече, када падне мрак, домаћин са синовима уноси у кућу печеницу, бадњак и сламу. Печеница се носи на ражњу, обично двојица носе између себе, и један од њих прво ступа десном ногом преко прага и поздравља домаћицу и женску чељад речима: “Добро вече! Честит Божић, Бадње вече!” Домаћица и женска чељад посипају печеницу и домаћина са зоби и пшеницом, одговарајући: “Добро вече! Честити ви и ваша печеница!” Печеница се уноси у собу где се обавља вечера на Бадњи дан и Божићни ручак, и прислања на источни зид, тамо где су иконе и кандило. Тако би требало да буде.

На подручју ГО Гроцка, има више националности и вера. То је чињеница. Зграда општине је народна и у власништву је свих грађана са ове општине. Зграда ГО Гроцка не би требало никако да припадне једној вери! А поготово вера не би требало да се кривотвори.

Јеванђеље о следовању Христу

„Шаље ли домаћин слугу за овцама ненахрањена? Шаље ли отац сина на орање без плуга и волова? Шаље ли војсковођа војника у бој без оружја? Не шаље. И Бог не шаље у овај свет Своје слуге, Своје синове, Своје војнике, ненахрањене, неснабдевене, ненаоружане. Нису људи ни мудрији ни милостивији од Бога – далеко од тога! па кад и они знају снабдевати своје посленике са оним што им треба, тим пре зна Бог снабдети Своје са оним што овима треба.“….

„Својим верним апостолима Господ обећава огромну награду. Они ће бити судије целом народу израиљском, не целом човечанству, – јер Он ће бити једини Судија целом човечанству, – него народу израиљском, из кога су они и поникли. Тај народ ће осудити апостоле у овоме животу, но апостоли ће му бити судије на Страшноме Суду, када се сви народи и сви људи буду делили на десно и на лево, и када се једни буду призивали у вечно блаженство а други у вечну муку. Тада, при том новом рођењу, дванаест апостола ће сести с десне стране Господа на дванаест престола славе, и судиће свом народу, својим судијама у овоме животу. Но њихов Суд неће бити суд освете но суд правде.“

Вероватно многи и не схватају ове речи Јеванђеља. То не схватаjу ни исти они који данас унесоше бадњак у ГО Гроцка.  Јер само пре пар дана, исти председник је организовао, у сред Божићног поста „окретање два бика на ражњу уз пратеће прасе“.

У Гроцкој нам једини газда постао онај којег нисмо ни бирали. Исти онај који је оштетио на стотине воћара, а највећа инвестиција у Гроцкој је бик на ражњу у сред поста. Онај којег, изгледа, постави највећи Јуда. Док се овакве ствари не разреше, можда је паметно бити Атеиста. И то Атеиста у људе. Част изузецима, али треба бити Атеиста и према овим данашњим поповима који све раде да се додворе власти. Јер, како каже у Светом писму,:

„И изведе га ђаво на гору високу и показа му сва царства овога свијета за трен ока. И рече му ђаво: Теби ћу дати сву власт ову и славу њихову, јер је мени предана, и коме хоћу дајем је. Ти, дакле, ако се поклониш преда мном, биће сва твоја“.

Као да су се многи приклонили ђаволу, па чак и свештена лица, јер како другачије објаснити данашњи чин, односно подршку ономе који је направио један од највећих грехова, у сред поста омрсио силни народ. На крају требало би цитирати, такође по јеванђељу:
„Иди од мене, Сатано, јер је писано: Господу Богу својему клањај се, и њему јединоме служи.“.

 

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ“, СРЕЋНО ВАМ БАДЊЕ ВЕЧЕ!

 

 

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар