Почетна » НУНС доделио награде за истраживачко новинарство, Јовановићу и Маторчевићу плакета за храброст

НУНС доделио награде за истраживачко новинарство, Јовановићу и Маторчевићу плакета за храброст

од admin
0 коментар
 

 

Независно удружење новинара Србије (НУНС) свечано је доделило годишње награде за истраживачко новинарство. У категорији електронских медија награђена је Тамара Танкосић са РТС-а, штампаних медија Велимир Перовић из Данаса, а онлајн медија Јелена Вељковић из БИРН-а. Плакета за храброст додељена је грочанском новинару Милану Јовановићу и Жељку Маторчевићу.
 
Новинарка РТС-а Тамара Танкосић награђена је у категорији електронски медијим, за прилог „Дечије болести заказивања прегледа електронским путем“ из децембра 2018.
 
За текст „Масакр младића у Панди и даље тајна“ новинар листа Данас Велимир Перовић награђен је у категорији штампани медији.
 
У категорији онлајн медија награђена је новинарка БИРН-а за серијал текстова о нелегалној градњи на Голији.
 
Плакета за храброст додељена је новинарима портала Жиг Инфо Милану Јовановићу и Жељку Маторчевићу за текст „С три флаше пива до куће: За пар година, председник Скупштине општине Гроцка купио два плаца и направио себи кућу“.
 
Подсетимо, Јовановићу је прошле године спаљена кућа, а за шта је првоосумњичени управо тадашњи председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић.
 
Жири је одлучио да специјалне плакете додели новинарки Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Дини Ђорђевић за приче „Од нигеријске шеме до тајне милионске ЕПС набавке“ и „Шарићев сарадник у послу са малим хидроелектранама“, као и новинарки ВОИЦЕ-а Ранки Иваноски за серијал текстова о малверзацијама са приватном спалионицом животињског отпада.
 
Награде су данас на Факултету драмски уметности у Београду добитницима уручили председник НУНС-а Жељко Бодрожић, амерички амбасадор у Београду Кајл Скат и декан тог факултета Милош Павловић.
 
Награда за истраживачко новинарство установљена је 2006. године и од тада је подржава амбасада САД.
 
Скат: Светлост независног новинарства још трепери
 
Амерички амбасадор у Србији је рекао да је „Амбасада Сједињених Америчких Држава поносна што подржава НУНС-ове Награде за истраживачко новинарство већ 14 узастопних година“.
 
„Овде, у овој дворани пред нама је доказ да светлост коју даје независно новинарство још увек трепери у Србији. Ви настављате да дајете свој допринос који је од огромне важности за ваше сународнике и суграђане. Вечерас смо ту да вам одамо признање и да уперимо рефлекторе на неке од најбољих примера вашег рада“, рекао је Скат и додао да је „фер рећи да има разлога за забринутост по питању стања у новинарству у Србији“.
 
Он је казао да су Србији потребни слободни и независни медији и да је обавеза сваког демократског друштва да учини све што може како би гарантовало да новинари могу да раде свој посао без страха, претњи или политичког притиска.
 
Скат је подсетио да најновији извештај Репортера без граница о Индексу слободе медија у свету „показује да је новинарство у Србији у кризи“ и додао да је „тај извештај Србију спустио на деведесето место у свету“.
 
„За последње четири године, колико присуствујем НУНС-овој свечаној додели награда, Србија је забележила оштар пад за чак тридесет једно место. Дозволите ми да цитирам део овог извештаја: Напади на медије се појачавају, укључујући претње смрћу као и запаљиву реторику, који све више и више долазе од државних званичника“, цитирао је он извештај Репортера без граница.
 
Скат је рекао да се у модерно доба Интернета и брзе комуникације, све земље се суочавају са неком врстом изазова по питању медија и да је „у својој најновијој верзији већ поменути извештај и његовој земљи доделио ниже место на листи од претходног“.
 
„Партијски обојене политичке дебате су у порасту у нашој штампи, а и ниво пристојности дебате је несумњиво у опадању. Овде у Србији изгледа да један број медијских кућа директно служи интересима политике и бизниса, уместо да буду у служби јавности. Уз концентрацију власништва над медијима и контролу прихода од реклама, различита мишљења и ставови су све тиши и тиши“, рекао је он.
 
Скат је навео да је у Америци, слобода медија била од „виталне важности“ када је обелоданила неке од најболнијих истина за ту земљу о рату у Вијетнаму, расизму, корупцији.
 
„Ове године, Пулицерова награда отишла је у руке новинара који су се прихватили тешких тема као што су оружано насиље, сексуално узнемиравање, финансијска и политичка корупција, реформа затворског система, мигранти и међународни сукоби. Истина коју професионално и морално новинарство износи на светло дана чини да ми напредујемо као нација“, рекао је он.
 
Бодрожић: Темељи професионалног новинарства још постоје
 
Преседник НУНС-а Жељко Бодрожић казао је да су се колеге које су се одазвале позиву на тај конкурс својим радом показују да „темељи часног и професионалног новинарства у Србији још увек постоје и доказује да је оно нешто више од сензационализма и повлађивања ниским страстима“ и посебно се захвалио амбасади Сједињених Америчких Држава што и даље „безрезервно подржава ту награду“.
 
Подсећајући на „суморну слику наше новинарске а и друштвене стварности“, Бордожић је рекао да су пре четири дана, на Светски дан слободе медија, „Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат медија „Независност“ заједнички саопштили да је положај новинарске професије, медија и медијских радника у Србији – катастрофалан“.
 
„Власт отворено и брутално гуши слободе новинара и медија, и злоупотребљавајући на разне начине државни апарат, нарушава независност уређивачких политика медија“, додао је Бодрожић и оценио да је „највећа владајућа странка оформила бригаде пропагандиста и ботова, који у регистрованим и нерегистрованом медијима, у штампаним и електронским таблоидима и по друштвеним мрежама, синхронизовано и убитачно таргетирају слободне новинаре, проглашавајући их за издајнике и стране плаћенике“.
 
Он је додао са се „резултат таквих кампања најочигледније се видео 12. децембра прошле године у Врчину крај Гроцке, када је организована група, предвођена председником општине, перјаницом владајуће партије, запалила кућу Милана Јовановића и практично покушала да га убије“.
 
„Тај случај је најдрастичнији, а чињеница је да је у току 2018. године НУНС-ова база података забележила чак 102 инцидента против новинара и медијских радника седам физичких напада, 23 вербалне претње и 72 притиска“, рекао је он.
 
Он је такође казао и да је данас 23. дан штрајка глађу власнице Канала 9 из Новог Сада Маје Павловић.
 
„Њена одлука да по цену озбиљног нарушавања здравља укаже на све неправде и понижења са којима се последњих година суочава и који су довели њену станицу на корак од гашења, такође јасно говори где смо као друштво данас и у каквом су положају независни медији и новинари“, рекао је председник НУНС-а.
 
ИЗВОР:rs.n1info/Бета/Марија Комазец
 
Погледајте фотографије са доделе награда:
 
 
 
 
 
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар