Почетна » Srbi i Rusi protiv celog sveta!

Srbi i Rusi protiv celog sveta!

од admin
0 коментар

Julijanski ili gregorijanski kalendar! Većina vernika je 25. decembra širom planete proslavila najradosniji hrišćanski praznik, među njima i pripadnici rumunske i grčke pravoslavne crkve, dok će vernici Srpske pravoslavne crkve to učiniti 7. januara.

Kako navodi verski analitičar Draško Đenović, malo je verovatno da će se SPC odlučiti da kao Rumuni i Grci „pređe sa julijanskog na novi kalendar”, tako da ćemo Božić proslavljati kao do sada.

Julijanski kalendar

Julijanski kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. godine pre nove ere i koji se od gereogrijanskog razlikuje za 13 dana, i danas koriste neke nacionalne pravoslavne crkve. Grčka, rumunska i bugarska pravoslavna crkva prešle su na novi kalendar, ali nisu prihvatile gregorijanski kalendar, već revidirani ili reformisani julijanski kalendar, po predlogu srpskog naučnika Milutina Milankovića.

– Mislim da je po tom pitanju SPC poprilično tvrda i teško da će tu doći do neke promene. U svakom slučaju, Božić uvek pada 25. decembra, samo je pitanje kalendara. Znamo da je bilo predloga tokom dvadesetih godina prošlog veka da SPC usvoji kalendar Milutina Milankovića, ali do toga nije došlo, iako je taj kalendar najtačniji. Ovako ostajemo mi, Rusi i Jerusalimska patrijaršija protiv celog sveta, iako se ovde radi samo o praktičnosti i nema veze sa teologijom. Mislim da se svi možemo složiti da Isus nije rođen 25. decembra, nego u jesen, a taj datum je uveo rimski car Konstantin – navodi Đenović i nastavlja:

– Koliko je teško sada preći na drugi kalendar, možda najbolje ilustruje i primer kada se neki obični vernici zgražavaju što se u Hramu Svetog Save pale sveće u istoj ravni i za mrtve i za žive, iako je to sasvim normalno, jer mi hrišćani verujemo u vaskresenje, odnosno da nastavljamo da živimo kroz Hrista. Ali hajde objasnite nekome čiji su pradeda, deda i otac palili sveće za mrtve dole da to nije bitno, već samo da se sećamo naših

Božić po julijanskom kalendaru i dalje slave srpska, ruska i gruzijska crkva, kao i Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Slave ga i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska pravoslavna crkva. Grčka i rumunska pravoslavna crkva su prešle na modifikovan kalendar i Božić su proslavile juče.

Gregorijanski kalendar

Gregorijanski ili „novi” kalendar nazvan je po papi Grguru Trinaestom, koji ga je uveo papskom bulom 1582. godine. Taj kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a neke pravoslavne tek u 20. veku.

Da li ste za to da SPC pređe na novi kalendar?

Da Ne Ne znam

Kalendar Milutina Milankovića

Kalendar je nastao 1923. Njime je za većinu pravoslavnih crkava prekinuto 340 godina raskoraka između julijanskog i gregorijanskog kalendara, koji je u međuvremenu postao međunarodni kalendar. Milankovićev kalendar važi za precizniji od gregorijanskog, pošto po njemu do 2800. ne bi došlo ni do kakvog razmimoilaženja sa starim kalendarom.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − ten =