Почетна » НАЈХЛАДНИЈИ И НАЈКИШОВИТИ МАЈСКИ ДАН Кишни талас стигао у Србију, расту водостаји река, грађани из ових делова да се ЕВАКУИШУ

НАЈХЛАДНИЈИ И НАЈКИШОВИТИ МАЈСКИ ДАН Кишни талас стигао у Србију, расту водостаји река, грађани из ових делова да се ЕВАКУИШУ

од admin
0 коментар
Према прогнозама метеоролга, данас ће бити најхладнији и најкишовитији дан овог месеца. Облаци који су претходних дана правили велике проблеме у Хрватској и БиХ стигли су до Србије. Током дана се очекују обилне падавине.
 
 
ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ / РАС СРБИЈА
 
Хидролог Славомир Стевановић рекао је за РТС да се очекује већи пораст водостаја Саве. Како је објаснио, у горњем току те реке водостај је већ у порасту због падавина, наводи РТС.
 
Стевановић истиче да се наредних дана очекује максимални пораст Саве, али не и достизање нивоа при коме се проглашава ванредна одбрана од поплава а можда буде проглашена редовна одбрана.
 
 Из Шапца јављају да у том граду пада киша умереног интензитета и да за сада нема никаквих проблема.
 
 

 

Ниво Саве у Шапцу је 269 центиметара, што је за пет центиметара ниже у односу на претходна 24 сата. У погону је само једна црпна станица јер тренутно нема потребе за пуним капацитетима.

Нема опасности од изливања воде из канала на обрадиве површине. Линија редовне одбране од поплава је 400 центиметара, а ванредне 500.

Када је реч о водотоцима у Војводини, хидролог Славомир Стевановић наводи да је Дунав у благом порасту, а да банатски водотоци немају већи пораст и да се због тога не очекују проблеми.
 
Истиче да су могућа изливања на мањим водотоцима у Западној Србији, а могући су порасти водостаја Колубаре и Јадра.
 
Грађани из небрањених делова да се евакуишу
 
За грађане који имају викендице и сплавове у небрањеним деловима важи упозорење да се евакуишу, као и увек у сличним ситуацијама.
 
Током дана се очекује до 40 литара кише по квадратном метру, локално и више, а температура ће бити од 10 до 19 степени.
 
Метеоролошкол упозорење РХМЗ-а
 
Републички хидропметеоролошки завод преко свог сајта употзорава на обилне падавине данас и сутра.
 
Данас до краја дана и у ноћи ка среди на подручју Србије укупна количина падавина у већини места од 20 до 40 мм, локално и око 60 мм.
 
На подручју Београда данас се очекује око 30 мм кише.
 
Упозорење важи до сутра, до три сата иза поноћи.
 
Хидролошко упозорење
 
Водостаји на Млави, Пеку, Тимоку, банатским водотоцима, Колубари, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, као и на притокама горњих токова Западне и Јужне Мораве ће од 14. до 17. маја бити у умереном и већем порасту са могућношћу достизања и превазилажења упозоравајућих нивоа. Водостаји на Сави ће наредних седам дана бити у већем порасту са достизањем и превазилажењем границе редовне одбране од поплава код Шапца 16. маја, наводи се у упозорењу РХМЗ-а.
 
Наранџасти метео аларам укључен у целој држави
 
Метео аларм
 
На снази је наранџасти метео аларм у целој држави, и то због киша, што значи да време јесте опасно. Такође, време је потенцјално опасно у неким крајевима због грмљавиње.
 
„Све службе у приправности, не прети изливање река“
 
– Киша која је падала ноћас и која пада од јутрос није изазвала веће проблеме, али су имајући у виду временску прогнозу и упозорења, све надлежне службе за заштиту и спасавање у приправности како се не би десила изненађења – изјавио је Тањугу начелника Управе за ватрогасно спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуиације Горан Николић.
 
– Мирно је, киша је слабијег интензитета и није узроковала проблеме, али држимо се плана који смо направили, људи су на терену и приправност је подигнута и у наредна 24 сата пратићемо ситуацију и дежурати – рекао је Николић.
 
Он је додао да је важан опрез јер се некад може десити да локално падне више кише, па да то изазове проблеме на мањим водотоковима.
 
– Ту смо да пратимо ситуацију и помогнемо грађанима ако буде потребе – рекао је Николић.
 
Он је додао да не прети изливање река, јер су корита празна и могу да приме веће количине воде.
 
– Биће скока водостаја на Сави, али незнатно и не очекуејмо да ће бити угрожених подручја што се тиче већих водотокова – рекао је Николић.
 
ИЗВОР:blic.rs/РТС/Тањуг
 

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар