Почетна » Како направити слатко од руже – рецепт

Како направити слатко од руже – рецепт

од Други Пишу
0 коментар

Ружа се од давнина сматра за најплеменитије и најлепше цвеће. Нашла је своје место у многим песмама, романима, сликама. Значајно место заузима у религијама, веровањима, митовима. Улепшава многе вртове, њоме се изражава љубав и поштовање.

Од ружа се праве парфеми, мирисна уља и водице. Користи се у народној медицини, али и у кулинарству јер додавањем ружиних латица многа јела добијају посебну арому и боју.

Некада се турска кафа обавезно служила уз ратлук, најчешће од руже, а од латица овог мирисног цвета прави се сок, ликер, слатко, желе, пекмез, чајеви.

Једна од скоро заборављених посластица је слатко од руже и није неопходно посебно кулинарско умеће за припрему овог мирисног слатка посебног укуса.

Најтежи део је обезбедити латице некалемљене мајске руже коју су потиснуле хибридне руже које “царују” у цвећњацима и баштама.

За припрему пар теглица слатка од руже потребно је 100 грама очишћених ружиних латица, мада неће сметати ако их има и нешто више, килограм шећера, литар воде и један лимун или кесица лимунтуса.

Као и воће које се користи за слатко и латице руже треба да буду здраве, а да би слатко било уједначене боје, потребно је уклонити бели део при дну цвета.

Очишћене латице испрати у хладној води како би се уклонила сва нечистоћа и потом оцедити од воде.

За то време ставити литар воде да прокључа и онда убацити латице руже. Немојте да вас шокира што ће латице изгубити боју, а вода постати зелена, само наставите са кувањем.

После петнаестак минута кувања латица ружа на тихој ватри додајте килограм шећера и када се он отопи додајте сок од једног лимуна или кесицу лимунтуса.

Као чаролијом, зелена боја претвориће се у рубин црвену, а кување слатка треба наставити на већој температури.

С времена на време треба протрести посуду у којој се кува слатко, скине пена која се ствара на површини и лагано промеша.

Кува се док сируп не добије густину меда, неких 40 – 50 минута. По рецепту старих домаћица, слатко је укувано ако се кап сирупа стављена на тацну не разлива.

Скувано слатко покрије се влажном крпом и тек сутрадан пакује у чисте и суве теглице које ће затворене сачувати слатко боје рубина.

Када се теглица отвори, из ње ће се ширити интензиван мирис ружа и бити прави делицатес у коме ћете уживати и када мајске руже престану да цветају.

Ј. Б. К./Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар