Почетна » Словачка за Фијатове раднике даје 800 евра, за „остале“ преко 900

Словачка за Фијатове раднике даје 800 евра, за „остале“ преко 900

од Други Пишу
0 коментар

Фијатови радници из Крагујевца имају рок до среде да се изјасне да ли желе да раде у иностранству, како би загарантовали радно место када 2024. почне производња електричног аутомобила. На спомињање „иностранства“, углавном се мисли на Словачку, где је радницима обећана месечна плата од 800 евра. Међутим, изгледа да се Стелантису жури, па су за рад у Словачкој позвали и ‘‘сви остали‘‘ радници, за плату већу од оне, која се нуди Фијатовим радницима.

Међу Фијатовим радницима кружи оглас једне агенције за запошљавање у иностранству, у коме се позивају радници да раде у аутоиндустрији у Словачкој.

Према том огласу, реч је о Стелентисовој фабрици, али није прецизирано у ком граду.

Док су Фијатови радници, од Владе Србије и менаџмента, данима захтевали прецизније и конкретне информације о условима рада у иностранству, у наведеном огласу, до кога је дошао и наш портал, побројане су многе ставке које интересују сваког човека који се упушта у нешто непознато.

У том огласу, таксативно су наведени износи плате, који се разликују од периода боравка.

Тако је рецимо, нето плата за први и други месец од 923 до 965 евра. У трећем месецу плата је од 953 до 1.050 евра, а набројано је и колико се додатно плаћају ноћне смене, рад викендом и за празнике.

Истовремено Фијатовим радницима понуђена је плата од 800 евра месечно. Такође имају и бонусе, али је од почетка било спорно што нису имали никакве додатне информације.

У огласу (за све остале раднике) наведено и да за посао могу да конкуришу радници са, али и без радног искуства, па се самим тим намеће логично питање, због чега се на Фијатове раднике врши притисак да ову опцију прихвате као ‘‘додатну обуку‘‘ за рад на електричним аутомобилима.

Представници синдиката раније су у више наврата изјављивали да је ‘‘Словачка превара‘‘ и да та понуда ни у ком случају није ‘‘обука за електричне аутомобиле‘‘, како им је представљена.

Они су и за наш портал раније изјавили да је фабрика у словачком граду Трнава ‘‘застарела‘‘ и да је њихова фабрика у Крагујевцу ‘‘сто пута модернија од ње‘‘.

Понуда важи за 1.000 Фијатових радника

Стелантисова понуда за рад у иностранству, предвиђа одлазак у Словачку, Пољску, Немачку и Италију, али је и сама премијерка на састанку у Крагујевцу изјавила да се понуда у највећем броју, чак 80 одсто, односи на рад у Словачкој.

Према расположивим информацијама фабричких синдиката, одзив радника је ‘‘веома слаб‘‘, а колико се њих изјаснило за рад у иностраннству, биће познато у среду 15. јуна, када је и посладњи рок за пријаву.

Ситуацију са позивањем на рад у Словачкој, један синдикалац је сликовито описао и за Нова.рс рекао ‘‘да хватају мрежом ко ће да иде‘‘.

Крагујевачки портал ‘‘Глас Шумадије‘‘, пише да су понуду за рад у производњи аутомобила у Словачкој, добили чак и Фијатови ватрогасци и радници обезбеђења, који су се такође нашли на списку прекобројних.

„Руководилац Индустријске безбедности нам је предочио да смо на списку за одлазак у иностранство, на рад у производњи, односно монтажи. И ту се открива једна лаж, јер није реч ни о каквој обуци. Раднике безбедности не шаљу на обуку из противпожарне заштите, већ на рад у производним погонима. Суштина је да се гаси Служба“, испричао је један ватрогасац за Глас Шумадије.

Он је навео и да Служба противпожарне заштите броји 22 радника, те да њиховим слањем у иностранство, фабика у којој се ради са лакозапаљивим материјалима и течностима, остаје без надзора.

„Једини законски начин да се угаси целина попут Службе противпожарне заштите, био би гашење саме фабрике“, закључио је саговорник Гласа Шумадије.

У Крагујевцу је данас одржана трећа рунда преговора Фијатових синдиката и радника са Радном групом коју је формирала Влада Србије. На преговорима није направљени никакав значајан помак, а нови састанак заказан је за среду 15. јун у Београду.

Александра Петровић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар