Почетна » Да ли се проналазите? Овако можете да препознате хипохондра

Да ли се проналазите? Овако можете да препознате хипохондра

од admin
0 коментар

Ако спадате у особе које увек сумњају да су болесне и знају све симптоме неизлечивих болести напамет, вероватно је да сте стварно оболели, али од – хипохондрије.

Страх од болести је нормалан и помаже нам да бринемо о здрављу. Међутим, када постане претеран до те мере да кад год нас нешто заболи посумњамо на најгоре, настаје озбиљан по­­ремећај. Хипо­хондрија.

– Иза хипохондрије често се крије потреба особе да привуче пажњу или да нађе вентил за лоша осећања која гајимо према себи или другима. Рецимо, имате емотивних проблема о којима се не усуђујете да разговарате са партнером па ћете уместо “драги, имамо проблем” рећи “стеже ме срце, умирем” – прича психотерапеут Зоран Миливојевић.

Како каже, хипохондра не треба етикетирати као лажљивца јер он стварно осећа бол и није свестан механизама који га покрећу. Ни сви хипохондри не понашају се исто. Једни трче код лекара чим осете прве симтпоме “тешке болести”, тражећи да им се ураде све могуће анализе. Други пак нису уопште одговорни према свом здрављу. Из страха шта би лекар могао да дијагностикује, избегавају било какав преглед. Они мисле да болест настаје онда када је лекар установи и познати су по реченици “нећу да идем, ко зна шта ће ми наћи”. У коју год групу да спадају, хипохондри морају да потраже стручну помоћ психолога или психијатра.

Лекари опште праксе такође имају проблема са хипохондрима пацијентима.
– У свету таквим пацијентима уписују у здравствени картон да су хипохондри. Тако лекар не губи време радећи све могуће анализе. Хипохондри нису само старији пацијенти, долазе нам и млади од око 20 година – прича један лекар опште праксе из Београда.

Симптоми
– стално га нешто боли
– умишља да има неизлечиву болест
– стално чита и распитује се о болестима и симптомима
– стално мери притисак, температуру, запиткује све око себе да ли изгледа болесно
Шта рећи хипохондру
– Не ругајте му се
– Не допустите му да вам стално прича о својој болести, али га посаветујте да посети лекара и психолога
– Окрените на шалу
– Не трудите се да га промените

Шкоде и ближњима
Осим што сами штете свом психичком и физичком здрављу, хипохондри несвесно шкоде и људима у околини. По правилу, породица у почетку озбиљно схвата жалбе једног хипохондра. Неретко се зове Хитна помоћ и бурно реагује на сваки његов вапај за помоћ. Кад увиде да њихов ближњи све умишља, чланови породице прибегавају даноноћним разговорима и убеђивањима. Међутим, једног хипохондра не можете тек тако убедити да је то што управо умире од срца само плод његове маште.

Миљана Лесковац    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар