Почетна » Младен не мора да фарба јаја, он има кокошке које то раде саме

Младен не мора да фарба јаја, он има кокошке које то раде саме

од admin
0 коментар

Младен Гороњић, познати приједорски узгајивач животиња, претежно живине, један је од ретких становника који за припрему васкршњих јаја није користио ни луковину ни вештачке боје јер његове коке саме боје, односно носе обојена јаја.

„Реч је о две расе кока – маранс и араукана које носе јаја тамнобраон, односно боје луковице и зелена јаја“, рекао је Гороњић Срни.

Он каже да ова јаја нису много другачија од обичних, бар када је реч о тврдоћи, али да су се у породичној туцијади као јача показала зелена.

Mladen Goronjić

„То су јаја старе чилеанске расе кока араукана, која је нешто ситнија од маранса, а јаја су им код обе врсте, наводно, без холестерола, иако једу храну као и остала живина у мом дворишту“, објашњава Гороњић.

Он додаје да се у кокошијем организму током формирања љуске луче одређени пигменти који јајима дају необичне боје, те да у та бојена јаја мора да уврсти и јаја препелице, којих има осамдесетак у леглу.

Гороњић више од две деценије гаји ситне животиње. Осим препелица, има четири-пет раса украсних паткица, лабудова, гусака, исто толико раса украсних фазана, паунова, више раса патуљастих кока, грлице, вијетнамске патуљасте свиње, куниће, а има и одгајивачницу паса расе амерички стафордски теријер.

Obojena jaja

Гороњић је и предсједник Спортско-еколошког друштва за узгој и заштиту ситних животиња „Голуб“ које је недавно обновило рад и које редовно организује изложбе и берзе ситних животиња и кућних љубимаца.

Срна/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар