Почетна » Зашто нам се спава кад је напољу облачно?

Зашто нам се спава кад је напољу облачно?

од admin
0 коментар

Истраживањем установљено је да се спава много боље и дуже у данима без облака, иако је потреба за ленчарењем и одласком у кревет најизраженија у суморним данима

Кад пада киша, зевање је уобичајена појава код млађих и старијих. Јавља се осећај умора, безвољности, меланхолије, чак и депресије. Потреба за ленчарењем и одласком у кревет је најизраженија у суморним данима, па се многима чини да тада спавају квалитетније.

Ипак, научници тврде да је сан квалитетнији када је небо ведро. Истраживачи са Универзитета у Рочестеру спровели су студију у којој су учествовала 43 испитаника, а имали су задатак да воде “дневник спавања” током 105 дана.

Када су упоредили резултате евиденције са базом података о временским приликама, установљено је да су учесници спавали много боље и дуже у данима без облака.

То значи да немате оправдање за ленчарење када је тмурно, али утеха је да се тада сви осећају тромо и незаинтересовано. Лоше расположење изазвано ружним временом је толико уобичајено, да чак постоји и медицински назив за њега – сезонска депресија.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар