Почетна » Због које претње Загорки Доловац је мушкарац осуђен на девет месеци затвора

Због које претње Загорки Доловац је мушкарац осуђен на девет месеци затвора

од Други Пишу
0 коментар

Недавно је мушкарац ухапшен, па потом осуђен на казну затвора од девет месеци јер је претио врховној јавној тужитељки Загорки Доловац. „Данас“ је дошао у посед пресуде по којој је С.Ж. осуђен.

Поред затворске казне, коју ће служити у месту боравка уз електронски надзор, осуђеном је изречена и новчана казна у износу од 500.000 динара. Овај новац је обавезан да уплати на рачун Загорке Доловац, која ће, како се наводи у пресуди, касније овај новац донирати Дечјем селу у Сремској Каменици.

У пресуди коју је донео Трећи основни суд у Београду, а на основу споразума о признању кривице, који је окривљени склопио са тужилаштвом, пише да је С.Ж. крив за кривично дело угрожавање сигурности, пише Данас.

У образложењу пресуде наводи се да је 29. маја ове године на аеродрому „Никола Тесла“ угрозио сигурност врховног јавног тужиоца, оштечене Загорке Доловац, претњом да ће напасти на њен живот, на тај начин што је пришао оштећеној и претећим тоном јој се обратио речима: „Зар сте Ви још увек живи?“, услед чега се Загорка Доловац из страха и угрожена оваквим понашањем окривљеног удаљила са лица места.

Ово кривично дело спада у вербалне деликте, и као такво предмет је спорења правника, јер прилично зависи од тога како се тумачи оно што је изговорено, а то што је изговорено је уједно и једино обележје овог кривичног дела.

Да би ово кривично дело постојало морају да се испуне одређени субјективни и објективни услови.

Субјективни део је оно како се оштећени осећа, тј. да ли се због изговорених речи осећа несигурно и уплашено. Објективни услов за постојање овог кривичног дела је претња. Претња је по правној дефиницији стављање у изглед неког зла лицу којем се прети, а да при томе остваривање тог зла не зависи од лица којем се прети. То значи да претња мора бити озбиљна, објективно остварива и неусловљена.

У пракси ово значи да нешто што оштећени доживљава као претњу, она то у правном смислу заправо није. Најбољи пример за то је ако неко некоме каже: „Требало би те убити“. Овакав вид обраћања тужиоци не желе да квалификују као угрожавање сигурности, јер је изговорено у потенцијалу, па се самим тим не може сматрати претњом већ констатацијом

N1/arhiva

Данас/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар