Почетна » Зелено-леви фронт подржава протест радника и радница Апотека Београд: здравље није роба

Зелено-леви фронт подржава протест радника и радница Апотека Београд: здравље није роба

од Жиг Инфо
0 коментар

Зелено-леви фронт подржава протест радника и радница Апотека Београд због неисплаћених зарада и мањка средстава за рад. Политика ове власти која јавне установе доводи до руба пропасти да би тако пунила партијске џепове жели да приватизује услуге примарне здравствене заштите. У месецима у којима се боримо за здравију будућност, СНС показује да ако нема профита, здравље грађана им није битно.

“СНС се према здрављу односи као да је роба која служи само за додатно пуњење партијских џепова. Гашењем Апотека Београд нестаје могућност да становници приградских насеља преузму своје лекове које им пропишу изабрани лекари у домовима здравља у срединама у којима живе. Профит не сме да буде приоритет када је здравље у питању. Зато здравље људи, а не партијски џеп, мора да буде приоритет сваке здравствене политике.” изјавила је шесфица одборничке групе ЗЛФ/ПСГ Наталија Стојменовић.

Подсечамо да је Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије још пре четири године поднео иницијативу за очување апотека у јавном сектору.

“Министарство здравља континуирано урушава здравствени систем тако што га удаљава од грађана, а негује здравствену политику која има за циљ да закључа здравствени систем и потпуно нам га учни недоступним. Уместо да РФЗО као у свим осталим јавним здравственим установама преузме сношење трошкова зарада запослених у Апотеци Београд ви месецима тим људима не исплаћујете зараду, а поред тога им одузимате и посао. Велики је проблем и то што важеће прописе не поштује Министарство здравља које има обавезу да свим грађанима обезбеди доступне апотеке, а да апотекама омогући да раде исто као и домови здравља. Власт којој је здравље грађана на првом месту, не ускраћује им основни ниво здравствене заштите”, изјавила је народна посланица Марина Мијатовић

Јавни здравствени систем који финансирају сви грађани Србије не сме да служи приватном профиту већ бољем и здравијем животу свих нас. Зелено-леви фронт сматра да здравство у Србији мора да буде доступно, квалитетно и приступачно свим грађанима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар