Почетна » Шта је све Владимир Билчик покушао да „сакрије“ у извештајима о Србији

Шта је све Владимир Билчик покушао да „сакрије“ у извештајима о Србији

од Други Пишу
0 коментар

Информација да је европосланик и известилац за Србију Владимир Билчик тражио је да се Телеком Србија не спомиње у извештају Европског парламента о напретку Србије, како је за Н1 рекао извор из ЕП, испливала је у јавност само дан након што је Билчик одржао званични састанак са представницима ове компаније.

Међутим, није први пут да Билчик покушава да „сакрије“ у извештајима оно што се не допада властима у земљи.

Прошле године, у мају, известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик у нацрт резолуције о нашој земљи, који је представио европосланицима, није уврстио највеће афере које су обележиле власт Српске напредне странке.

Јовањица, Крушик, Савамала, случај Беливук, афера Телеком Србија нису ниједним словом поменути у нацрту документа о Србији, који је Билчик доставио колегама из Европског парламента.

У тексту документа, Билчик је навео да Европски парламент понавља своју забринутост због ограниченог напретка у борби против корупције и организованог криминала и позвао је Србију да интезивира напоре како би се ефикасније решили ови проблеми, без прецизирања на које проблеме се то односи, због чега су европосланици бројним амандманима инсистирали да се још једном апелује на Србију да разреши конкретне случајеве.

У извештају из јануара ове године, Билчик је изразио жаљење због ниског нивоа усклађености Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, посебно у контексту руског рата против Украјине.

Известиоца ЕП за Србију забринуло је и именовање Александра Вулина, познатог по антиевропским и проруским ставовима, за директора БИА.

Забринут је и због кинеских и руских инвестиција у Србији и њихових утицаја на политичке и економске процесе у региону,

„Жалим због мање подршке српске јавности чланству Србије у ЕУ“, навео је Билчик.

Билчик је критиковао то што је РЕМ доделио четири националне фреквенције телевизијама које имају историјат кршења новинарских стандарда, те позвао ово тело да пету фреквенцију додели путем транспарентног и непристрасног процеса.

Ипак, није нигде помињао Телеком, пише Нова.рс.

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар