Почетна » Стопиране операције на клиници у Нишу јер лекари немају основно средство за рад. Др Милић: „Ово је срамота, зар треба да молимо за спасавање живота“

Стопиране операције на клиници у Нишу јер лекари немају основно средство за рад. Др Милић: „Ово је срамота, зар треба да молимо за спасавање живота“

од Други Пишу
0 коментар

Директор Клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш др Драган Милић обавестио је јавност да ова установа, која је још пре годину и по дана очистила листе чекања и од тада их више нема, од данас неће радити кардиохируршке операције због недостатка потрошног материјала. Др Милић за Нова.рс наводи да му је жао што је клиника дошла у ову ситуацију и што на овај начин „мора да решава ствари“, али да другачије не може.

И док држава покреће акцију за чишћење листи чекања у здравству, клиника за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш која је још пре годину и по дана очистила листе чекања и од тада их више нема, од данас неће радити кардиохируршке операције, због недостатка потрошног материјала.

Ову информацију је на друштвеној мрежи X објавио директор ове клинике доктор Драган Милић, који је за Нова.рс потврдио да недостају оксигенатори – основно средство без ког не постоји кардиохирургија и без чега операције нису могуће.

Због тога ће пацијенти који су имали заказане операције за данас, сутра и прекосутра бити одложене.

Др Милић каже за наш портал да је након објаве на друштвеним мрежама добио информацију да недостајући потрошни материјал стиже у апотеке почетком недеље, те претпоставља да ће их клиника тада и добити. Али напомиње да је скандалозно што на овај начин мора да моли за болнички материјал, да пацијенти не би чекали.

 

„Човек треба да публикује јавно, да би се нешто покренуло. Срамота! Иако смо тражили потрошни материјал пре више од месец дана, наводно тендер није био завршен. Стално имамо проблем са тендерима који се не расписују на време, а ово је важно, у питању је примарни потрошни материјал, дакле основно средство за ЕКГ машину и без њега нема кардиохирургије“, наглашава доктор Милић.

Пита се да ли се то намерно ради да би се уштедело на материјалу.

„Распишете тендере са неколико недеља закашњења, онда опет неколико недеља кашњења док се сви уговори не потпишу и онда ви ту ‘украдете’ месец-два дана јер, забога, нисте завршили процедуру у складу са законом. Тако они раде. Па распишите те процедуре пре рока, завршите их на време како не би било недостатка тог потрошног материјала. То је хроничан проблем који се непрекидно дешава, а код нас је сада заиста упао у црвену зону зато што без оксигенатора не можемо да радимо операције“, објашњава доктор Милић.

До краја недеље нема операција
Како даље наводи, данас, сутра и прекосутра сигурно неће бити операција, а питање је шта ће се догодити следеће недеље.

„Наводно смо добили информацију да ћемо добити материјал, ваљда чим су видели објаву. Прво нам је јутрос речено да то неће бити пре наредне недеље, а онда да је неизвесно да ли ће стићи материјал пре уторка. И онда као потрудиће се да стигне ове недеље. Било како било, ми данас не радимо, сала је условно речено, неискоришћена, што је скандал! Ми у овом тренутку немамо велики број пацијената на листи, заправо немамо листу. Људи који прођу анестезиолога у јендој недељи, бивају оперисани или те или најкасније следеће недеље. То је, значи, чекање од неколико дана, највише седам. И желимо да тако и остане јер је нама лакше“.

У зависности од прилива пацијената, ова клиника недељно оперише од седам до 20 пацијената, истиче др Милић. Нажалост, сада ће они „мало сачекати“.

„Пацијенту којем кажете да ће бити оперисан у среду, па га померите, буде психички пољуљан јер то није рутинска интервенција, ипак се ради о срцу. Наша клиника ради васкуларне операције, али кардиохируршке које су најтеже и најзахтевније где не смеју да буду листе чекања, сада су одложене“.

Подсећа и на период када је клиника била у проблему због реагенаса који никако да буду допремљени у установу.

„И то су нам набавили након објаве у јавности. И све ћемо да публикујемо јер имамо обавезу према нашим пацијентима, они треба да знају да ово није наша одговорност него Управе клинике која лекарима треба да обезбеди средства за рад. Хиљаду пута се дешавало да тражимо нечега 50 комада, а Управа нам да 20. Онда опет тражимо неколико комада и све тако на кашичицу. Притом знам да постоји јасна инструкција из РФЗО-а да буду залихе три односно шест месеци, што је сасвим логично јер замислите да се деси нека катастрофа. Шта бисмо тада радили, ако имамо материјала само за 10 дана? То је једна тотална неодговорност са различитим образложењима“, сматра др Милић.

Сања Радовановић   НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар