Почетна » Цвејић: СНС јавним финансијама управља као коцкар дугом, а грађани плаћају цену

Цвејић: СНС јавним финансијама управља као коцкар дугом, а грађани плаћају цену

од Жиг Инфо
0 коментар

Народни посланик Србија центра проф. др Слободан Цвејић изјавио је, поводом предложеног ребаланса буџета о коме се расправља у парламенту, да СНС управља јавним финансијама по принципу коцкарског дуга где је улог животни стандард грађана Србије.

„Држава највише новца издваја за пројекте попут Експа 2027 и националног стадиона, док се средства за кључне ресоре попут здравља, образовања и културе смањују“, рекао је Цвејић у Скупштини Србије и упитао какву ће добробит грађани имати од тога.

Цвејић је објаснио да предложени ребаланс не подразумева политику развоја земље, него је фокусирана само на раст, док реално погодује повлашћенима и развија неједнакост међу грађанима.

„Немојте мислити да километар ауто – пута представља развој. Развој је политика која укључује највећи број грађана и поправља њихов квалитет живота. Међутим, код нас је мала група све богатија, издвајају се делови градова у којима ће живети они који могу да плате приватно здравствено осигурање, приватне школе и они ће моћи да се возе по тим ауто – путевима, а остали грађани вероватно ускоро ни неће имати чиме да се возе“.

Цвејић је подсетио на Извештај Фискалног савета из јуна према којем су јавне инвестиције трећи највећи буџетски издатак, одмах после пензија и плата.

„Грађани Србије не добијају увид у економску и друштвену оправданост ових пројеката. Њихова цена се не образлаже, а одабир извођача радова је нејасан и нетранспарентан. Повећање инвенстиција није се остварило на систематичан начин – и то је оно што је проблем. Доносе се лекс специјалиси, оно што Влада каже постаје приоритет и може да прође без регуларне процедуре. Један од примера је и Експо 2027“.

Цвејић је додао да се погоршавају услови задуживања за нове инвестиционе пројекте.

„Дижемо нове кредите да бисмо отплаћивали претходне, али са лошојим каматним условима. Ове године 2 одсто БДП-а треба да извојимо за камате. Време је да се заустави изградња Експа и стадиона и да се новац преусмери на праве развојне пројекте. Ту већ имамо смернице дефинисане Стратегијом паметне специјализације“, закључио је Цвејић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар