Почетна » Димитров: Влада није уплетена у обавештајне активности; Дачић: Важно да се понашамо искрено

Димитров: Влада није уплетена у обавештајне активности; Дачић: Важно да се понашамо искрено

од admin
0 коментар

Димитров је рекао да се Македонија залаже да регион иде напред, да се радују успеху Србије, те да је убеђен да се и Србија радује када Македонија има успех.

„Обавештајна активност је деликатна активност, али је важно да није уплетена македонска влада. Ми градимо заједничку будућност, а то је европска будућност“, рекао је Димитров.

Он је подсетио да је Македонија недавно имала политичку кризу и да су ту кризу искористили као нову шансу да се иде напред, тако да очекује да ће и резултат те кризе бити бољи односи са Србијом.

Како каже, што се више спекулише, то се ствара више штете. Навео је и да тек треба да се ради на разјашњењу информација и да се радује да се оне, уколико се испостави да су тачне, не односе на македонску владу.

„Ова епизода на неки начин показује колико је важно да смо блиски и да имамо што чешћи и отворенији дијалог“, рекао је Димитров.

Упитан како ће се Македонија односити према питању пријема Косова у Унеско, он је рекао да је то важно питање за Македонију, Србију, али и целу Европу.

„Македонија је мултиетничко друштво и морамо бити пажљиви када доносимо одлуке. Сигурно је само да ће свака одлука бити у интересу Македоније“, нагласио је Димитров.

Он је додао да одлука Македоније неће бити та која ће превагнути и да је циљ да се потенцира на томе да нема ни губитника ни победника у региону, већ да цео регион иде напред.

Ивица Дачић је рекао да је указао колеги на сазнања српских безбедносних служби.

„Оне се не односе на македонску владу, оне се не односе на владу као владу – односе се на безбедносни сектор, наравно у свему томе уз учешће страног фактора.

Истакао је важно да се то више не дешава и да две земље имају пријатељске односе.

Ивица Дачић је изјавио да Србија није мењала одлуку о имену под којим признаје Македонију. Он је рекао да је важно да се две земље понашају отворено и искрено.

„Нас боли што смо признали Македонију под уставним именом, што нам је замерила Грчка, која иначе није признала Косово, док је Македонија то учинила“, рекао је Дачић и подсетио да је Косово признала претходна македонска влада, а не влада Зорана Заева.

„Без обзира на све, ми нисмо мењали нашу одлуку“, поручио је шеф српске дипломатије.

Дачић и Димитров састали су се у Градској кући у Нишу. Разговарали су о решавању отворених питања две земље и унапређењу пријатељских односа два народа, после дипломатско-политичке кризе која је обелодањена повлачењем особља Амбасаде Србије у земљу на консултације.

Део запослених у Амбасади Србије вратио се јуче у Скопље и то дипломатско представништво је почело да ради, а повратак амбасадора најављен је за 31. август.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар