Почетна » Драго је крстио ћерку, па се шокирао кад му је свештеник наплатио 20.000 динара: „Био сам пренеражен, из револта сам тражио фискални рачун”

Драго је крстио ћерку, па се шокирао кад му је свештеник наплатио 20.000 динара: „Био сам пренеражен, из револта сам тражио фискални рачун”

од Други Пишу
0 коментар

Да ли знате колико кошта крштење у Србији? Сигурни смо да не знате јер цена за ову црквену услугу званично не постоји, него се, према неком неписаном правилу, свештенику да у руке онолико колико сте у могућности. Ипак, поједине епархије имају своје ценовнике, па је тако свештеник у једном војвођанском месту породици наплатио услугу крштења чак 20.000 динара, због чега су му они тражили фискални рачун. Рачуна, наравно, нема.

Драго Р. (име и презиме познато реакцији) из једног малог града у Војводини објавио је у Фејсбук групи „Правна питања и правна помоћ“ недавно искуство које је имао са тамошњим свештеником. Он је, како је написао, у цркви заказао крштење своје петомесечне ћерке Милице. Није питао за цену јер је сматрао да цена није важна – свакако је желео да остави прилог цркви.

Ипак, доживео је непријатно изненађење када му је свештеник, након црквеног чина, затражио 20.000 динара. Каже да није очекивао оволику цену у тако малом градићу с мало парохијана односно домаћинстава.

Наша редакција контактирала је Драга путем друштвених мрежа, а он је пристао да нам исприча све о томе.

„Ми смо из Београда, али смо желели да Милицу крстимо или у манастиру на Фрушкој гори или у некој цркви у Војводини, с обзиром да волимо тај део Србије. Заказли смо телефонски крштење у једној лепој црквици, не питајући колико кошта јер, помислио сам, свакако смо желели да дамо прилог цркви, у случају да је крштење бесплатно или да је нека мала цена у питању, надоместили бисмо прилогом“, прича наш саговорник.

„Дајте ми фискални рачун“
На дан крштења, породица је упознала свештеника који ће крстити њиховог најмлађег члана. Ни тада нису причали о цени. После крштења, Драго је упитао оца колико је дужан.

„Рекао је 20.000 динара, ако ми није много. Погледао сам га и упитао да ли је то цена из њиховог званичног ценовника или ме пита произвољно да ли могу толико да дам. Казао је да је то цена крштења у њиховој цркви. Био сам пренеражен. То је заиста пуно. Шта раде они људи који имају више деце, па их, рецимо, крштавају у исто време. Треба 500 евра да оставе за тај чин? То није у реду“, прича Драго.

Драго је, каже, без пардона рекао попу да је то много новца за крштење.

„Није проблем у парама, у смислу да их оставимо цркви као донацију и прилог. Али је проблем што црква има такву цену услуге у свом ценовнику, ако уопште цркве имају ценовнике. Колико знам, Српска православна црква званично нема ценовник, што је можда и погрешно јер онда епархије самостално одлучују о ценама, па је на једном месту крштење 10.000, на другом 20.000, на трећем бесплатно, а негде је по принципу колико даш“.

Како даље објашњава, извадио је новчаник и уредно платио услугу, али је од свештеника затражио фискални рачун. Поп је, како нам прича Драго, рекао да нема фискалну касу.

„У Београду су цене крштења различите. У једној општини је 7.000, у другој 10.000. Али нисам чуо да у некој цркви крштење износи чак 20.000 динара. То није у реду према парохијанима и породицама са пуно деце. Баш сам се запрепастио и разочарао. Због тога сам и тражио фискални рачун, иако сам знао да га нећу добити. Нажалост, паре су ушле у сваку пору нашег друштва“, каже разочарано Драго.

Пошто се често могу чути овакве и сличне приче о ценама црквених услуга које се разликују од места до места, питали смо свештеника из шумадијске епархије каква је пракса у његовој цркви. Он није желео да га именујемо јер нема благослов Цркве, али је потврдио да су цене различите и да је то, наглашава, лоше.

„Мислим да би требало сви верници да плаћају исто или да моје колеге заиста тако мисле када кажу ‘колико даш’, а не после да причају по селу колико је који паор дао пара. Било је притужби верника са разних страна, а било је, морам признати, и оних који су хвалили свештенике јер нису желели да им наплате одређену услугу“, каже наш саговорник.

Тренутна „ценовна ситуација“ је, како објашњава, таква да су цене црквених услуга на неким местима скочиле.

„Сви свештеници наплаћују своје услуге, ретки су они случајеви када заиста одбију да узму новац. То се, махом, деси када су у питању верници који су блиски свештенику или нас, нажалост, напусти млад човек, па свештеник не жели да оптерећује родитеље. Исто је и за парастос односно за молитву за покојника. За ту услугу већина свештеника, уколико, наравно, познаје породицу покојника, одбије да узме новац јер је у питању мања сума новца“, објашњава он.

Наскупље је“Да“
Према истраживању које је редакција Нова.рс спровела, највише кошта склапање брака пред Богом. Цена венчања креће се од 15.000 па до чак 50.000 динара, у зависности од тога шта младенци желе и како се „договоре са свештеником“.

На пример, поред услуге свештеника који их венчава, младенци плаћају и закуп цркве који се креће између 7.000 и 15.000 динара. Уколико, пак, желе да церемонију венчања оплемене и хорском пратњом, за то ће морати да издвоје од 10.000 до 15.000 динара.

Што се тиче крштења, цена се креће од 10.000 па до 15.000 динара, док у мањим местима у којима има мало мештана, свештеници наплате чак и мање од 10.000. Проблем се јавља када породица крштава два или више детета заједно.

Тако је Марина из Београда о којој је Нова.рс писала прошле године, за крштења оба детета платила 30.000 динара.

„Када је требало да крстимо Лава, била је корона. Одлучила сам да сачекамо, онда сам затруднела с другим дететом, тако да смо се супруг и ја договорили да их обоје заједно крстимо, што смо и учинили. За њих двојицу платили смо 30.000 динара. Притом, нисамо желели да оптерећујемо кумове, па смо ми купили свеће, платно за крштење и платили смо црквену таксу. То је додатно неких 5.000 динара, али шта је, ту је“, испричала је она.

Ilustracija: Shutterstock

Сања Радовановић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар