Почетна » Поскупеле намирнице за празничну трпезу: Након свињетине, скочиле и цене јагњетине

Поскупеле намирнице за празничну трпезу: Након свињетине, скочиле и цене јагњетине

од Други Пишу
0 коментар

До новогодишњих и божићних празника има још довољно времена, али они грађани који организују породични ручак или вечеру, углавном већ сада знају шта ће припремати. Неке од незаобилазних ставки, које се сваке године налазе на празничним трпезама грађана Србије свакако су печење и руска салата. Међутим, иако су намирнице исте као прошле године, сума новца која за омиљену празничну храну мора да се издвоји већа је него прошле године.

На трпезаријским столовима грађана, ове празничне сезоне вероватно ће се наћи печење, свињско или јагњеће, као и руска салата.

У београдским печењарама, килограм прасетине креће се од 2.200, па све до 2.800 динара.

Током прошле празничне сезоне, иста количина овог печења коштала је и до 1.900 динара.

А пре само две године, 2021, килограм прасећег печења коштао је око 1.400 динара.

Поскупела и јагњетина

Што се тиче јагњећег печења, килограм тренутно може да се купи за 2.500 динара. С друге стране, у неким београдским печењарама цене иду и до 3.000 динара.

Прошле празничне сезоне, килограм јагњетине ишао је и до 2.400-2.500 динара, што значи да је и ова врста меса поскупела.

Када се актуелне цене упореде са ценама од претпрошле године, још боље се види колико је инфлација узела маха. Тада, 2021. године, килограм јагњећег печења могао је да се купи за 1.700 динара.

Скочиле и цене свежег меса

Постоје и они грађани који се одлуче да купе свеже месо, па га припреме сами и заобиђу печењаре. Међутим, и то доста кошта. Рецимо, килограм свињетине у продавницама иде од 900, па све до 1.200 динара. Прошле године, с друге стране, килограм свињетине коштао је између 650 и 800 динара, а претпрошле још мање – од 400 до 550.

Повољнија опција су свињска леђа са костима која по килограму коштају од 620 до 750 динара или плећка коју треба платити од 700 до 840 динара по килограму.

Што се тиче јагњетине, у продавницама килграм кошта од 1.100 до 1.300, док је прошле године могао да се нађе и за 900, а претпрошле године цене су ишле од 600 до 800.

Поскупела и руска салата

Још један, за већину грађана наше земље, саставни део празничне трпезе свакако је руска салата, која такође није одолела поскупљењима.

Први састојак који је потребан је мајонез, а паковање од 285 милилитара кошта 180 динара, док је 450 грама замрзнуте мешавине поврћа за руску салату 175. Потом, 300 грама шунке кошта око 310 динара, док је тегла киселих краставаца од 680 грама око 260 динара. Међутим, како рецепти са интернета кажу да је 100 грама сасвим довољно, а то кошта око 40 динара.

Ту су и јаја, која коштају 235 динара, за стандардно паковање од 10 комада.

Ко прати рецепт са интернета, па у руску салату стави четири јаја, то ће га коштати 94 динара.

Дакле, за све састојке који су потребни за ово јело, потрошачи треба да издвоје 800 динара. Прошле године, за исту количину, са истим састојцима, било је потребно око 620 динара.

Prasetina pečena u rerni Foto:Zoran Lončarević

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар