Почетна » Пропао покушај последњег помирења Срба и Хрвата! Због тога мора да се плати 400.000 евра

Пропао покушај последњег помирења Срба и Хрвата! Због тога мора да се плати 400.000 евра

од admin
0 коментар

Краљевина Норвешка међународним споразумом је још 2014. године Републици Хрватској донирала 1,3 милиона евра за пројект изградње, опремања и припреме школе за рад, али локалне власти већ годинама бојкотују почетак рада школе. Разочарани Норвежани сада траже поврат уложених средстава.

Тако школа која има одобрење за рад Министарства образовања и све услове за упис ученика, и даље остаје само идеја која је требало да допринесе друштвеном опоравку након ратних сукоба.

Интеркултурална школа Дунав у Вуковару још је школске године 2017/2018 требало уписати прву децу у предшколско и први разред основне школе. Прва школа такве врсте у Хрватској требало је да допринесе друштвеном опоравку након ратних сукоба, програмом прилагођеним образовним потребама мултиетничке и мултикултуралне заједнице. Опремљена школа, едуковани наставници, директор, одобрење Министарства образовања за почетак рада, али ученика и даље нема.

Локалне власти, односно ХДЗ и СДСС бојкотују идеју ове мултикултуралне школе која и даље остаје само идеја на папиру. Осим тога, због непоштовања међународног споразума потписаног 2014. између Републике Хрватске и Краљевине Норвешке, која је била спремна дати 1,3 милиона евра за овај пројект на истоку Хрватске, Краљевина Норвешка сада потражује од Хрватске уложена средства.

Наиме, рок за реализацију пројекта био је крај априла 2017. године, до када је Хрватска била у прилици да искористи издашну норвешку донацију. Из донације је досад утрошено 390.000 евра, а тај новац Краљевина Норвешка сада тражи натраг. Из норвешке амбасаде не крију жаљење што школа којој је циљ био постизање више начина разумевања и сарадње, ипак није заживјела.

У позадини целе приче, школа је од самог кретања у пројект из времена Владе Зорана Милановића, била заправо нежељена у редовима локалних ХДЗ-а и СДСС-а. Ове две странке су својевремено спречиле да град Вуковар оснује ову школу, а учестали дискурс локалних власти у последње време је да интерес за школу не постоји.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар