Почетна » МУКЕ СА ЕКО ГРОЦКА! Носе смеће и по ДВА КИЛОМЕТРА до најближег контејнера, ИПАК грађани могу поново да покрену тужбу

МУКЕ СА ЕКО ГРОЦКА! Носе смеће и по ДВА КИЛОМЕТРА до најближег контејнера, ИПАК грађани могу поново да покрену тужбу

од admin
0 коментар

Станари Гробљанске улице у Гроцкој, годинама се боре са проблемом изношења смећа пошто њихову улицу приватно предузеће „Еко Гроцка“ не посећује. Контејнере и канте немају, па смеће морају да одлажу скоро два километра даље.

Будимир Тешић, један од станара ове улице тврди да проблем са неодношењем смећа траје неколико година.

– Камион комуналног предузећа у нашу улицу није ушао неколико година. Када сам звао да питам зашто нико не односи смеће из наше улице добио сам одговор да не постоје услови да камион улази у улицу наводно због лошег пута. Са моје тачке гледишта услови постоје, иако је у неким деловима и земљани пут, највећим делом је он посут гребаним асфалтом тако да је сасвим проходно. Пошто у близини немамо где да одложимо смеће, ја морам да га носим два километра до првог контејнера – објашњава Бранко.

Он додаје и да му је лакше да смеће однесе до депоније у Винчи, пошто га када се мало накупи стави на приколицу и тамо га баци.

Први контејнери два километра даље

– Најгоре од свега што они захтевају да се плаћају рачуни, а од њих не добијамо никакву услугу. Ако се рачуни не плате иде камата, па смо у јако лошој ситуацији. Морам да плаћам одношење смећа које нико не односи, а поред тога плаћам гориво како би одвезао смеће до депоније или контејнера. Када их станари позову на разговор како би се овај проблем решио они неће ни да чују – истиче Тешић.

Из „Еко Гроцке“ су нам рекли да су њихова специјална возила за сакупљање и одношење комуналног отпада опремљена ГПС/ГПРС системом за праћење возила, тако да у сваком моменту располажу тачним и поузданим подацима о извршеној услузи, те да се смеће редовно односи.

Део земљаног пута где камион не може да прође

– Контејнерима је покривена територија целе општине Гроцка, а канте су бесплатно подељене за сва домаћинства у општини. Што се тиче вашег дела питања, које се односи на лошу путну инфраструктуру, информишемо вас да иста није у нашој надлежности. Услуга сакупљања и одношења комуналног отпада је услуга од општег интереса, а обзиром да је наше предузеће редовно и уредно врши, јасно је да закон предвиђа обавезу плаћања – кажу из предузећа.

Грађани могу поново да покрену нову колективну тужбу на рад комуналног предузећа Еко Гроцка због неодношења смећа и испоручивања рачуна за услугу која није извршена, тврди за Данас Дејан Гавриловић, председник Удружења за заштиту потрошача „Ефектива“.

Наиме, због притужби грађана о неизвршавању комуналних услуга одношења смећа у Гроцкој, удружење „Ефектива“ већ је подносило притужбу Министарству трговине, након чега је одређена мера праћења рада и надзора овог предузећа током шест месеци. Ипак, како се ситуација није поправила а мештани су и даље незадовољни, Гавриловић каже да је потребно десет потписа грађана како би поново покренули колективну тужбу против предузећа Еко Гроцка, на коју ће овај пут Министарство трговине, према његовим речима, морати да реагује оштрије.

– Неопходно је да нам се људи јаве, како бисмо поново алармирали Министарство трговине, а овај пут ћемо да тражимо казну, с обзиром да је већ покретана тужба прошле године, објашњава Гавриловић, напомињући да оштећени грађани имају право да поднесу и тужбе за надокнаду штете, ако се покаже да има основа за то. Према његовим речима, Удружење може одбранити грађане уколико фирма Еко Гроцка крене у поступак наплате рачуна, за услугу која није извршена.

Оно што Еко Гроцка користи као своју предност над незаштићеним грађанима, је законска одредба по којој је могуће брже наплаћивање дужницима, објаснио је председник „Ефективе“.

-Досетили су се да наводно пружају неку услугу, а као комунално предузеће заштићени су законом о извршењу и обезбеђењу према ком могу брже наплатити своја потраживања. Знају да већина људи не уме да се брани. Ддакле, буквално се све своди на отимачину, наводи Гавриловић.

Он објашњава да пражњење једног контејнера, на већи број кућа, који је удаљен скоро два километра, не може да се сматра извршењем услуге.

Еко Гроцка не одговара ни на рекламације

Баш око извршавања услуге водио се прошле године спор између незадовољних грађана и предузећа Еко Гроцка. Притужбе су биле на нередовно одношење смећа, а све је жабележено фотографијама, које приказују мини депоније. До данас број контејнера није повећан, нити су камиони почели да празне канте испред кућа.

– Било је само једно саслушање, где је дошао правник Еко Гроцке, који је у потпуности негирао све наше наводе, истичући да они раде транспарентно, рекао је Гавриловић наводећи да су тада постојале тужбе, али и докази да оптужено предузеће не одговара чак ни на рекламације.

БЛИЦ/ДАНАС

Можда ти се свиди

Оставите коментар