Почетна » Најчешћи стереотипи о мушкарцима

Најчешћи стереотипи о мушкарцима

од Други Пишу
0 коментар

Које су вам прве асоцијације када помислите на мушкарце? Вероватно би многи рекли фудбал, секс, брза вожња. Управо из тих асоцијација настају стереотипи о мушкарцима који и дан данас постоје, а да ли и колико су тачни?

Стереотипи су у ствари генерализације које су погрешне и углавном нису оправдане, односно нису засноване на неким конкретним чињеницама. Стереотипи у овом конкретном случају су претпоставке да припадници мушког пола имају одређене особине. Шта то мушкарци заиста имају, а шта је само погрешна претпоставка? Прочитајте.

Прави мушкарци не користе креме за лице

Некада давно мушкарци су знали за воду и сапун када је реч о хигијени и било каквом сређивању физичког изгледа. Поједини су се издвајали из масе ако би ставили парфем, или мало средили косу и браду или бркове. Такви мушкарци мора да су били на неким важним положајима или су једноставно господа.

На тим давним сазнањима почивају и данашњи стереотипи како мушкарци не користе козметику и не држе до себе. Међутим, и мушки род еволуирао и мало се еманциповао.

Дакле, први стереотип рушимо и освешћујемо вас да мушкарци и те како све више рачуна воде о свом физичком изгледу. У њиховом купатилском ормарићу, осим пене за бријање  и шампона, може се пронаћи и крема за лице за мушкарце.

Ако мислите да је реч о било каквој креми, изненадићете се. Када мушкарци купују козметику они и те како пазе шта узимају и за коју намену. Све је врло добро одмерено и проверено. Зато је врло често и крема против бора део козметичког сета савременог мушкарца. А што да не? Зар они немају права на лепо лице без бора када загазе у одређене године?

Успешнији су на руководећим позицијама од жена

Колико је жена било на важним руководећим позицијама пре неколико деценија? Врло мало, могло их је на прсте избројати. Данас се ситуација мало побољшала, али и даље мушкарци доминирају као лидери.

Откуд та претпоставка да је мушкарац бољи за ту позицију? Да ли то потиче из оног праисторијског доба да је мушкарац предводник, ловац, а жена та која прати, слуша и повинује се захтевима? Може бити, међутим све смо више уверени да је реч о стереотипу односно о претпоставци која се више не сматра потпуно тачном.

Мушкарци јесу успешни када је руковођење у питању, али то су функције које захтевају одређене способности и вештине, а ко каже да их жене не поседују и не развијају.

И те како су жене доказале да им могу парирати. Мушкарци, јесте успешни и способни, али не мора да значи да сте увек успешнији од лепшег пола.

Мушкарци су безосећајни

Сви мушкарци варају и мисле само на себе. Ово уверење имају све повређене жене које немају среће са мушкарцима. Међутим, да ли је заиста тако? Да ли су сви мушкарци исти и немају нимало осећања према другима?

Ствари се не могу тако генерализовати на целу популацију мушкараца. Нису сви исти и било би бесмислено тврдити тако нешто. Ове речи можете чути од жена којима се изнова и изнова понавља исто искуство и зато генерализују.

Мушкарци су бољи возачи од жена

Зашто још увек постоји тај стереотип да су мушкарци бољи возачи од жена? На чему он то почива?

Ранијих година је било више мушкараца возача у односу на жене. Тада је било и очекивано да се мисли на овај начин јер их је просто било више за воланом. Међутим, последњих неколико година број жена возача се значајно повећао. Брз начин живота и потреба да се буде стално у покрету, захтева да и жена вози уколико жели  све да постигне, а ово се нарочито односи на вожњу у великом граду.

Када посматрате како возе жене и мушкарци, можете видети да су мушкарци много агресивнији за воланом, возе брже, мање опрезно. Са друге стране, жене су те које возе много смиреније, спорије, поштују пропосе, ограничења брзине. Статистика каже да жене много мање учествују у саобраћајним незгодама у односу на мушкарце. Па ко је онда бољи возач? И шта се уопште сматра под бољим возачем?

Сви мушкарци гледају фудбал

Како прићи мушкарцу? Можда преко теме о фудбалу? Велика је шанса да ћете га на тај начин увући у разговор, али то није случај са свим мушкарцима. Замислите има и оних који би радије одгледали неки филм или документарну емисију уместо првенства у фудбалу.

Зато немојте превише да се залећете и учите поставу Јувентуса, јер вам то предзнање можда неће ни требати приликом завођења мушкарца који вам се допада. Понекад ће вам бити потребно много шире знање и информисаност како бисте га заинтригирали.

Мушкарцима је најважније да жена буде згодна

Физички изглед је на врху приоритета када говоримо о  младим женама. Тренутна ситуација није нимало лака, јер је пред женама тежак задатак да увек изгледају врхунски. Међутим, да ли је све заиста тако црно бело?

Савремени начин живота и друштвене мреже су нам наметнули савршенство као приоритет и морање. Бити савршен на фоткама које објављујемо, бити савршен приликом сваког изласка из куће. Али то је немогуће.

Мушкарцима није увек најважније да жена добро изгледа. То јесте битно на прву лопту, али врло често пресуђује оно што долази након скидања шминке. То је пре свега сама личност жене, самопоуздање, шарм, интелигенција.

Ко је до сада волео да оговара мушкарце и да се држи свих ових стереотипа сада ће можда променити мишљење. Нису сви мушкарци исти. Увек има изузетака, само их је потребно наћи, односно променити свој лични шаблон понашања и не понављати исте грешке.

На крају, стереотипа ће увек бити, а да ли ћете и ви веровати у њих?

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар