Почетна » Амфилохије: Патријарх има свој стил, ја имам свој – мој стил је динарски

Амфилохије: Патријарх има свој стил, ја имам свој – мој стил је динарски

од admin
0 коментар

 

Упитан да ли је Ђукановић одговоран што ће се владајући ДПС убудуће наводно залагати за аутокефалност, митрополит црногорско-приморски је казао да су „његови историчари главни кривци“.

„Не знам да ли је ту овај Андријашевић (Живко), претпостављам да је он у питању. Они су ти који су му подметнули, а он има поверења у њихове лажи. Много му је мудрије да се њих ратосиља“, казао је Амфилохије у разговору за Вијести.

Амфилохије је оценио да му они приказују лажну историју и да Ђукановић није човек који се бави историјом.

Он је рекао да поштује сваку странку и власт, али да не може да поштује нешто што је „против савести и логике“, и додао да је мисија цркве „да буде сведок божје правде и божје истине у сваком покољењу“.

Амфилохије је оценио да је и до сада било свакаквог безумља, али да још није чуо веће од намере да „стварају своју такозвану црногорску православну цркву“.

„Цркву да стварају, која осам векова без прекида овде постоји. Шта ће да стварају… Шта то значи стварати неку цркву. Као да ово није црногорска црква, тако се зове – Митрополија црногорска. Звала се некада и Скендеријска, и Зетска, и Црногорско приморска…“, изјавио је митрополит.

Амфилохије је рекао да га у новинама које су „настројене у том правцу буквално називају поглаваром СПЦ“.

„Један је поглавар СПЦ, Иринеј, који је надавно био у манастиру Подластва, дочекан са љубављу и бескрајним задовољством народа. Он је поглавар српске цркве, ја сам митрополит црногорски, зетски, скендеријски, брдски“, рекао је Амфилохије.

Он је оценио да смо склони братоубилаштву и да се боји да и садашња власт на духу братоубилаштва хоће да гради будућност.

„Не може се на братској крви проливеној градити будућност, никога, ни једне породице, а камо ли једне државе“, рекао је он.

Амфилохије је рекао и да нема никаквих размимоилажања са патријахом Иринејом.

„Патријарх има свој стил, ја имам свој. Мој стил је динарски. Ја сам Динарац, Морачанин, наследник патријарха Гаврила Дожића који је био митрополит пећки. Дожића је поставио краљ Никола који је желео да он обнови јединство Пећке патријаршије. Он је први катер обједињења Пећке патријаршије“, рекао је он.

Поводом његове иницијативе за хитно одржавање сабора СПЦ, Ам- филохије је рекао да је одлука мајског сабора да буде и јесењи.

На питање да ли је једна од тема и неслагање дела архиепископа са одлуком Синода да се председнику Србије Александру Вучићу додели орден, он је казао да је то „један мали детаљ“.

„Мила Ђукановића треба прво да крстимо, да бисмо могли да му дамо орден, овај је макар крштен“, одговорио је Амфилохије на питање да ли би председнику Црне Горе уручио орден Светог Саве, након што је недавно спрски патријарх Иринеј одликовао председника Србије Александра Вучића.

Амфилохије је казао да је недавно уручио орден Милици Царевић, мајци градоначелника Будве Марка Бата Царевића.

„Манастир Подластва сада је обновљен на један изузетан начин, благодарећи највише Грбљанима… Међу којима је и наш Бато Царевић, а ја бих рекао мало још више његова мајка. Зато је његова мајка добила један посебан орден, зато што је родила Бата и зато што га је васпитала у страху божјем и вери светосавској“, рекао је он.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар