Почетна » Дојава о бомби, а наставница није дала ђацима да се евакуишу јер – контролни је у току

Дојава о бомби, а наставница није дала ђацима да се евакуишу јер – контролни је у току

од Други Пишу
0 коментар

Београдске школе су већ дуже време на мети лажних дојава о бомби. Процедура Министарства унутрашњих послова налаже хитну евакуацију по добијању такве пријаве, међутим једна наставница из Основне школе „Јован Поповић“ на Карабурми „одважила“ се на кршење прописаних процедура. Како сазнајемо, она није желела да евакуише ђаке јер су баш у том тренутку радили контролни задатак.

Редакцији портала Нова.рс јавили су се огорчени родитељи ученика једног одељења седмог разреда који похађају Основну школу „Јован Поповић“ на Карабурми.

Тврде да је школа добила дојаву о бомби, те да само одељење у које иду њихова деца, није било евакуисано јер „наставница географије није желела да прекида конторлни задатак“.

„Дојаве о бомби су заиста толико учестале да просто сви, на неки начин, одреагујемо: ма, опет је лажна. И то је у реду. Али морамо се придржавати неких основних безбедносних процедура и потрудити се да будемо сигурни. Што се тиче школе, полиција је наредила евакуацију свих присутних, дакле из оба дела школе. Само наша деца нису изашла из учионице јер је наставници важнији контролни задатак. О чему ми причамо? Шта да је бомба била права? не желим ни да помишљам на то“, објашњава побеснела мајка једног ученика.

Додаје да им није јасно како је полиција могла да „занемари“ пуну учионицу децу.

„Знате шта, није ми најјаснији тај део: ако је полиција наредила евакуацију свих, а потом су припадници МУП-а већ ушли унутра, како они нису видели децу и наставницу и опоменули их? Испада да они нису ни проверавали ту учионицу у којој су била наша деца“, сматра она.

Други родитељ је за наш портал истакао да не може са сигурношћу да тврди да полиција није обавестила наставницу да сви одмах напусте учионицу.

„Можда је наставници то речено тихо, пред вратима, можда јој је само показано руком да полако изађу напоље, не знам, а она је, вероватно, у том тренутку помислила: ма, то је лажна дојава као и сваки пут, ајмо да радимо контролни. Требало је, ипак, да изађу сви, контролни неће никуда побећи. Џабе је себи направила штету“, казала је она.

Да бисмо добили потврду ових информација, позвали смо директора школе Ивана Ћилерџића.

Одговарајући на наше питање да ли је тачно да након дојаве о бомби наставница географије није евакуисала ђаке због контролног задатка, он је у кратком телефонском разговору за Нова.рс рекао да се „све добро завршило“ и да наставница јесте држала час због контролног који је био у току.

„Имали смо дојаву о бомби, тачније била је дојава на нивоу целог града. Спровели смо све оне процедуре које се тичу изласка и евакуације, све смо одрадили како треба. Наставница је имала контролни задатак, али без бриге, све је одрађено и спроведено како треба, деца су била безбедна, тако да немојте да бринете. Родитељи су упознати с тим, имао сам разговор с представником Савета родитеља“, рекао је директор, а онда нас замолио да ипак пошаљемо питања.

У мејлу смо директору поставили низ питања, између осталог и да ли је тачно да након дојаве о бомби наставница географија није евакуисала ђаке јер им је у том тренутку држала контролни, да ли ће бити санкционисана и како. Његов писмени одговор, међутим, био је кратак:

„Школа јесте добила дојаву о бомби. Том приликом су испоштоване све процедуре и протоколи око евакуације и начина изласка из установе. Након изласка припадника МУП-а, установљено је да је дојава била лажна. За сва остала питања и процедуре институције предузимају мере из домена својих надлежности“, написао је он.

Само у Београду ове године било више од 2.000 лажних дојава

Школе, факултети, аеродром, судови, болнице, медијске установе, па чак и јавни превоз на мети су лажних дојава о бомбама већ дужи период.

Само у Београду ове године је било више од 2.000 таквих дојава.

Радојко Царан, помоћник команданта Полицијске бригаде, објаснио је да не раде са претпоставкама, него са чињеницама и истакао да полиција одмах по пријави излази на терен.

Наводи да је процедура по добијању пријаве строго дефинисана у Министарству унутрашњих послова.

„Приликом пријема дојаве о постављеној бомби, дежурна служба упућује хитно на лице места припаднике Министарства унутрашњих послова који предузимају мере и радње у циљу обезбеђења лица и места и вршења прегледа простора, како би утврдили да ли има неко експлозивно средство, минско експлозивно средство или експлозивна направа“, рекао је Царан.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Сања Радовановић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар