Почетна » „ГРАД“ све препознатљивији у Смедереву, Црвени беџеви настављају да се боре за чист ваздух

„ГРАД“ све препознатљивији у Смедереву, Црвени беџеви настављају да се боре за чист ваздух

од Други Пишу
0 коментар

Удружења, појединци и активисти из Смедерева већ три месеца имају свој Градски развојни дом. „ГРАД“ је отворило удружење „Про.ток21“, кроз иницијативу Црвени беџеви фебруара ове године, а они настављају да праве планове како да смање загађење у свом граду. У томе им, кажу, помажу бројни сарадници, које су недавно и окупили у свом новом простору.

Пре скоро три месеца направили су догађај за све људе из Смедерева који желе да се упознају са њима и да виде шта су радили у протеклом периоду. Градски развојни дом (ГРАД) је нова тачка окупљања активиста, али и појединаца, а налази се на шеталишту крај Дунава у Смедереву.

“Ми смо направили једно отварање пре два месеца за наше пријатеље, да људи из Смедерева дођу и виде шта је овде настало, али је такође било важно да и наше колеге виде какав простор постоји и докле смо стигли и шта могу даље са нама да раде. Искобиновали смо да се видимо са људима са којима смо радили на пројектима и активностима, али и са другима“, каже Наташа Рашковић из Црвених беџева.

Људи свраћају, препознају да је то неки јединствен простор. Рашковићева наводи да назив Градског развоја дома мешају са тиме да има везе са градом, те долази до забуне.

„Све више људи је чуло за нас, желимо да што више људи чује, појединци, просветни радници… Имамо леп излаз на Дунав, тако да ће преко лета бити доста активности”, каже она.

За оно што су до сада урадили велика подршка стигла је од пројекта Твоје место у Србији, те су у склопу институционалног гранта отворили Градски развојни дом (ГРАД).

„Имали смо заиста фантастичну подршку, сада имамо сигурност коју нисмо имали пре. Нама су други помогли, сада ми желимо да помогнемо другима. Међу тим људима смо стекли пријатеље и другаре, што нам много значи. То је у овом послу прелепо, јер раде људи који су заражени активизмом“, каже Рашковићева.

Са Црвеним беџевима сарађивала је и организација РЕРИ из Београда. Кажу да су они веома битни за малу средину, и да је њихово постојање јако битно за овај регион.

“Јако лепо сарађујемо, јер се бавимо истим проблемима, а то је загађење ваздуха”, каже координаторка пројеката РЕРИ Тамара Босић.

Планови и предлози за чистији ваздух у Смедереву

План квалитета ваздуха града Смедерева истиче ове године, те су Црвени беџеви су урадили истраживање како би нови документ унапредили. Највећи проблем са претходним документом био је тај што је, како кажу, био мртво слово на папиру.

„Тема је иста, загађење, све су исте поруке, али смо у стратегији решавања отишли много даље и дубоко смо у теми, те дајемо драгоцен допринос локалној самоуправи. Да ли ће то да искористе, то није на нама. Битно је да то стоји, да смо ми урадили, дижемо причу, и даље мислим да нема довољно људи који знају о загађењу ваздуха, те се и даље прича, подиже свест и слично“, каже она.

Из Црвених беџева кажу да се сада још озбиљније баве проблемом загађења. Кажу да је потребна је аргументација, истраживања и подаци људима који доносе одлуке. Једно од решења које они предлажу је гасификација Смедерева.

„Ако вам кажем да постоји да постоји око 900 километара мреже, град који се гуши у загађењу има скоро цео град има прокопану мрежу за гас, али гас није пуштен у свим деловима града. Просто, не можете да се прикључите. Нити неко лобира код Србија гаса да се то одради, нити неко улази у проблематику зашто те станице нису пуштене у рад, нека дозвола, неки проблеми постоје са пројектима, нити ко даје подстицај грађанима да пређу на гас, а верујте, иако гас није можда на нивоу климатских промена и целе планете решење које је идеално, нас би тај гас за две године спасио“, каже она.

Сем ваздуха, баве се и проблемом воде и отпада у Смедереву, те ће им то бити приоритет у наредним месецима.

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар