Почетна » Запослени у предшколским установама поново на улици 20. марта

Запослени у предшколским установама поново на улици 20. марта

од admin
0 коментар

 

Чланови Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања најавили су одржавање протестног скупа 20. марта, на Тргу Николе Пашића и шетњу до Владе Србије и Министарства просвете, незадовољни што надлежни не решавају бројне проблеме у тој делатности.

Као у увод у јавни скуп, синдикат је покренуо прикупљање потписа за подношење петиције за измену и допуну Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним служама у делу који се односи на предшколско васпитање и образовање.

Петиција је доступна на сајту Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања, а на Тргу Николе Пашића од 9. до 12. марта биће постављени штандови на којима ће сви заинтересовани грађани моћи да је потпишу.

Штандови ће бити постављени и у другим локалним самоуправама, а синдикат позива јавност да се солидарише са запосленим у предшколским установама и подржи њихове захтеве.

– За донекле достојанствен живот наших радника потребно је пет милијарди динара годишње, колико треба да би се уредба кориговара. Највиша зарада у предшколству коју имају васпитачи са високом стручном спремом је 66.000 динара, што је испод просечне плате запослених са истим степеном стручности у школама. Уколико би се уредба изменила њима би плата порасла на 70.000 динара – каже за Данас Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.

Она истиче да су највећа повећања тражена за куваре и возаче, који у другим делатностима имају много веће плате, па их је све теже задржати у предшколским установама.

Према предлогу синдиката, плата кувара са четвртим степеном стручности би са 31.000 порасла на 48.000 динара, а са петим степеном са 40.000 на 51.000 динара, док би возач зарађивао 48.000, а сада прима 34.000 динара.

Лош материјални положај запослених у предшколству Босиљка Јовановић илуструје податком да су сви до коефицијента девет – на минималцу.

Нису плате једино што тишти раднике у предшколским установама.

Један број локалних самоуправа и даље не жели да призна одговарајући коефицијент дошколованом кадру, међу којима је и Сремска Митровица, на чијој се територији налази академија за школовање васпитача, указује Јовановић.

Наводи и да годинама не успевају да реше проблем да Педагошки факултет у Ужицу изда потврде о еквиваленцији стеченог звања са звањем мастер.

Јовановић подсећа да је синдикат организовао протест 14. фебруара и да сви захтеви које су тада упутили Влади Србије и ресорним министарствима остају на снази и биће поново предати, заједно са петицијом.

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар