Почетна » Плаћаћемо кауцију за јогурт и млеко: Влада Србије објавила нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду

Плаћаћемо кауцију за јогурт и млеко: Влада Србије објавила нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду

од admin
0 коментар

 

ЗА пластичне флаше од воде, сокова, јогурта, као и стаклену амбалажу и конзерве за једнократну употребу грађани ће плаћати кауцију приликом куповине производа у маркетима. Када паковање буду вратили продавцу, добијаће тај новац назад. Ово је предвиђено Нацртом измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду које је Министарство заштите животне средине објавило на свом сајту. Уколико овај предлог буде усвојен потрошачи ће морати, као што сада неки чине са флашама од пива, да чувају пластична, стаклена и алуминијумска паковања како би могли да поврате новац који су дали за кауцију. Да ли ће то довести и до поскупљења производа у висини депозита, још увек се не зна.

 

Филип Абрамовић из Сектора ресорног министарства за управљање отпадом, истиче да је њихов циљ да се депозитни систем „не превали на грађане“.

– Да ли ће то утицати на повећање цене производа знаће се када будемо урадили економске анализе у наредних месец-два – истиче Абрамовић. – Суштина депозитног система је смањење количине отпада и заштита животне средине. Први корак је усмерен на то да се повећа степен прикупљања.

Додаје да је то у складу са директивом ЕУ. Циљ је, како наводи, да се грађани мотивишу да враћају једнократну амбалажу и учествују у процесу заштите животне средине. На питање зашто се тај проблем не решава обезбеђивањем контејнера за примарну селекцију отпада, како грађани не би морали да чувају и враћају паковања, Филиповић каже да је за протеклих 11 година то дало низак проценат успеха.

– У Београду се то реализује, али локалне самоуправе широм Србије немају могућности да обезбеде контејнере – објашњава Абрамовић. – На томе ће се и даље радити, а депозитни систем је додатни механизам који треба ефикасније да утиче на смањење количине отпада.

Говорећи о пракси у европским земљама, наш саговорник каже да је различита и да немају све земље овај систем. У Хрватској постоји, а у Норвешкој је све препуштено привреди.

У образложењу предложене измене закона наводи се да се за једнократну амбалажу од пластике, стакла и алуминијума успоставља депозитни систем ради постизања националних циљева и развоја система управљања амбалажним отпадом. Једнократна амбалажа под депозитом биће посебно обележена, а обавеза произвођача или увозника артикла који је упакован у повратну амбалажу је да установи кауцијски систем.

Крајњи снабдевач, односно продавац према овом нацрту, од купаца мора да наплати кауцију за једнократно паковање, као и да прихвати амбалажу када је потрошач донесе и да му врати наплаћени износ. Предвиђено је да висина кауције буде истакнута на продајном месту одвојено од цене производа. Одвојено ће се и наплаћивати, без пореза на додату вредност.

За које врсте једнократне амбалаже ће бити успостављен депозитни систем, како ће он функционисати, колика ће бити висина депозита и какав начин његове наплате, као и који су рокови за успостављање и примену депозитног система одлучиваће подзаконским актом министар заштите животне средине.

Предложеним решењем износ сакупљен од кауције произвођач и увозник плаћају телу за управљање депозитним системом, а наплаћују је од крајњег снабдевача, односно продавца. Ради ефикасне примене депозитног система за једнократну амбалажу предлаже се формирање посебног тела за управљање. Приход који оствари тело за управљање депозитним системом биће ослобођено пореза на добит.

 

ПОЧЕЛА ЈАВНА РАСПРАВА

ЈАВНА расправа о предложеним изменама Закона о амбалажи и амбалажном отпаду почела је у петак и трајаће до 12. марта, а предлози, сугестије, иницијативе и коментари се могу достављати Министарству заштите животне средине. Нацрт ће бити јавно представљен 3. марта у Београду, наводи се на сајту министарства.

Е. Б. ТАЛИЈАН   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар