Почетна » Цене у маркетима у Немачкој

Цене у маркетима у Немачкој

од Други Пишу
0 коментар

„Талас банкрота коси Немачку“, „Криза тресе Немачку“ и „Криза удара – Немачка у хаосу“, неки су од наслова који се последњих месеци могу видети у српским новинама блиским Српској напредној странци (СНС). Текстове прате и гостовања различитих стручњака у телевизијским емисијама, па се тако може чути да се у овој кризи, изазваној ратом у Украјини, Србија још добро држи, али да је Немачка у озбиљним проблемима, да инфлација „тресе“ ту земљу и да су цене у немачким маркетима „подивљале“.

Сви они који имају прилику да макар на кратко посете ту земљу, већ првог дана схватиће да натписи у српским медијима немају везе са истином и имају за циљ једино да убеде грађане Србије и да једној од најбогатијих земљи на свету не иде најбоље, а камоли нама.

Према званичној статистици инфлација у Немачкој је 10 одсто, а у Србији незнатно виша – 12 одсто. У маркетима ове бројке изгледају отприлике овако – млеко које је у немачким маркетима пре почетка кризе коштало један евро, сада кошта евро и 10 центи. Литар млека у српским маркетима који је коштао пре почетка рата у Украјини 79 динара, сада кошта најмање 124 динара.

Списак производа који су у Немачкој јефтинији него у Србији је дугачак и на њему се налазе различити прехрамбени производи, али и средства за хигијену, гардероба и обућа, а при том треба имати у виду да запослени у Немачкој који раде пуно радно време не примају мање од 2.000 евра, док у Србији, према званичној статистици, половина запослених зарађује мање од 56.000 динара (474 евра).

На подужем списку прехрамбених производа који су јефтинији у немачким маркетима него код нас налазе се између осталих и маслац, који су просечни потрошачи у Србији одавно заменили јефтинијим и не тако квалитетним производом – маргарином. Паковање од 250 грама путера у мегамаркету у Немачкој можете да купите већ за 2,29 центи (270 динара), док у нашим продавницама паковање од 125 грама маслаца кошта око 300 динара.

Омиљена дечија посластица „киндер јаје“ у Немачкој кошта 85 центи (100 динара), а у Србији 120 динара.

Потрошачи у Србији „занемеће“ и када цене производа кућне хемије у Немачкој упореде са оним у домаћим маркетима.

Детерџент за прање судова „Фери“ од 450 милилитара у Немачкој кошта 1,25 евра (148 динара), а у Србији однедавно кошта безмало 200 динара. Купка за купање „Палмолив“ од 650 милилитара у немачким маркетима продаје се се за мање од два евра (236 динара) док се у Србији не може да нађе за мање од 360 динара.

Хигијенски улошци „Олвејс“ у нашим продавницама коштају однедавно око 430 динара, а у Немачкој 3,45 евра (407 динара).

Куповина јакни, ципела и патика не задаје никакве главобоље породици са двоје деце у Немачкој јер јакне могу да се купе већ за 40 или 50 евра, кожне ципеле за 70 евра, а патике за 50 евра. Уколико би сваки од ових производа истовремено купили и родитељи и деца, радник са минималном зарадом у Немачкој потрошио би нешто више од четвртине своје плате, док би радник код нас са платом од 50.000 динара за ту куповину морао да ради месец и по дана.

Слична је ситуација и са рачунарима, белом техиком и телефонима јер коштају мање или евентуално исто као у нашој земљи. Занимљиво је и да су производи у продавницама којих има и у Србији и у Немачкој, код нас скупље. Примера ради у продавницама „Јиск“ у Србији велики душек на надувавање кошта 3.000 динара, а мали 2.000 динара, док у продавницама у Немачкој исти душеци коштају 15 и девет евра.

Ако је за утеху нашим људима, цене воћа и поврћа су углавном више у Немачкој, него код нас. Килограм парадајза је три евра, килограм купуса један евро, а посебно су скупе малине и боровнице. Паковање од свега 250 грама малина кошта 2,22 евра (262 динара), а паковање од 300 грама боровница 4 евра (472 динара).

„Није исто бити несрећан у градском аутобусу и у новом мерцедесу“, писало је давно на зиду једне зграде у Нишу, а сад би тај натпис могао да гласи „Није исто бити несрећан у време кризе у Србији и у Немачкој“.

Фото:Миљана Исаиловић/Нова.рс  Миљана Исаиловић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар