Почетна » Пољопривредници на јавном слушању у Скупштини: Без одговора зашто се не исплаћују договорене субвенције

Пољопривредници на јавном слушању у Скупштини: Без одговора зашто се не исплаћују договорене субвенције

од Други Пишу
0 коментар

Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Скупштини Србије Маријан Ристичевић предложио је данас да се оснује фонд за сезонске интервенције из кога би се помагали пољопривредни произвођачи, када цене њихових производа значајно падну.

Он је, на јавном слушању, које је тај Одбор организовао да би пољопривредници предложили „пољопривредну политику и праведну расподелу средстава подстицаја у планирању буџета за наредну годину“, рекао да је Србија извозно орјентисана земља и да због тога не може ускратити право да друге земље извозе у Србију.

„Знам да увоз албанског парадајза нама наноси штету, али због тога треба сезонски интервенисати и заштитити одређену производњу“, рекао је Ристичевић.

Навео је да се у пољопривреди 70 одсто прихода остварује од ратарства, а 30 од сточарства, а да је у развијеним пољопривредним земљама обрнуто и да због тога треба субвенцијама „подмазати точак који шкрипи“, а то је, како је рекао, сточарство.

Ристичевић је рекао да је у Србији за нешто више од деценију смањен фонд свиња за 1,5 милиона комада, а да то значи да се због тога данас губи девно три милиона евра када се обрачуна колики би био прираст да тај фонд није смањен.

Он је позвао пољопривреднике да се договоре како да праведно расподеле износ новца у аграрном буџету, предвиђен за субвенције и премије и да нико неће рећи после тога ни „а“ и да би тај предлог могао да се разматра при ребалансу буџета на јесен.

Истакао је да „није нормално да нека удружења траже да креирају пољопривредну политику“ и да протестују блокадом саобаћаја.

„Разумем протесте, али не и право да блокирају саобраћај пореским обвезницима који пуне тај буџет. Не може мањина да оспори политику већине“, рекао је Ристичевић.

На питање пољопривредника из Удружења „Стиг“ Ненада Миленковића зашто се не исплаћује обећана субвенција од 17.500 динара по хектару за сертификовано семе из прошлогодишњег договора са тадашњом премијерком Аном Брнабић, која је у међувреену напустила Јавно слушање, Ристичевић је рекао да, колико он зна тај подстицај је био договорен под условом да се сложе воћари и сточари.

Миленковић је рекао да је садашњи бужет недовољан за подршку пољопривредницима и да би требало да се повећа на 9,8 одсто републичког буџета или са садашњих 105 милијарди динара на 180 милијарди динара.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић предложио је да субвенције добију искључиво пољопривредници којима је то основна делатност.

Истакао је и да је буџет за пољопривреду недовољан и да би га требало повећати на десет одсто износа републичког буџета.

Представници многобројних удружења пољопривредника износили су проблеме, свако из свог сектора, али није било конкретних предлога о расподели буџета за наредну годину, чији износ још није ни планиран.

Потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Душан Никезћ навео је да „без јаке пољоприреде у Србији нема живота“.

„Данас нисте добили одговор шта је са договором са Брнабић од прошле године и субвенцијом за сертификовано семе, зашто е-аграр не функионише, зашто касни повраћај акцизе за гориво и премије за млеко. Власт вас шета и исцрпљује од састанка до састанка. Ако су имали жељу могли су да ураде ребаланс у фебруару и исплате обећане субвенције“, рекао је Никезић.

Додао је да су „сви незадовољни, ратари, сточари воћари… јер је пољопривредна политка конфузна, а последица такве политике је прошлогодишњи увоз меса, млека и производа од тих сировина за 600 милиона евра“.

Никезић је упитао зашто се не одвоји новац за обећане субвенције када у буџету, како тврди председник државе Александар Вучић у сваком јавном обраћању, има пет милијарди евра.

Брнабић је на почетку Јавног слушања, као председница Скупштине, пожелела пољопривредницима добродошлицу и истакла да од те институције нема бољег места за дебату.

Она је навела да је небројено пута разговарала са пољопривредницима и да је један разговор трајао 13 сати, као и да јој је жао што постоји антагонизам између произвођача појединих производних грана.

„Никад разговори нису били лаки, али смо померали ствари, жао ми је што су, кад би једнима дали, други били незадовољни. Буџет за пољопривреду је за последњих десет година повећан десет пута, што показује да држава подржава пољопривреду“, рекла је Брнабић и убрзо напустила Јавно слушење, па пољопривредници нису добили прилику да је питају шта је са обећањима из прошле године.

На Јавно слушање није дошао ни министар пољопривреде Александар Мартиновић јер је, као су рекли из неговог кабинета, оправдано одсутан због одласка у Египат.

Ристичевић је рекао пољопривредницима да у паузи могу да користе, поред редовног послужења, које је припремљено за њих, и „услуге ресторана у који он не одлази осам година“.

Foto FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар