Почетна » Истраживање: Жене у Србији мање захтевне од мушкараца по питању висине зараде

Истраживање: Жене у Србији мање захтевне од мушкараца по питању висине зараде

од admin
0 коментар

 

Циљ истраживања, које је током сајма послова спровео сајт Послови Инфостуд, био је утврђивање стање на српском и регионалном тржишту рада.

Испитаници су истакли да су међуљудски односи најбитнији фактор при одабиру послодавца, а сматрају да ће до посла најлакше доћи уз своје знање, вештине и мотивацију.

Што се тиче зараде, очекивана просечна плата за цео регион је 750 евра, а у Србији 606 евра.

У поређењу са 2019. годином, ове године је показан већи страх од губитка радног места, што показује директан утицај који је пандемија оставила на мишљење испитаника, оцењено је у саопштењу Инфостуда.

У истраживању је учествовало више од 5.000 испитаника, од којих је скоро 2.000 било из Србије, међу којима 40 одсто запослених, 50 одсто незапослених и 10 одсто оних који се и даље школују.

Чак 63 одсто испитаника из Србије одабрало је управо међуљудске односе као један од најважнијих фактора при избору послодавца, на другом месту налази се износ зараде (62 одсто), а на трећем могућност учења и напредовања (42 одсто).

На питање о очекиваној заради, у просеку, испитаници из Хрватске имају највиша очекивања – у просеку више од 1.100 евра, а најскромнији су у Северној Македонији (524 евра).

Испитаници из наше земље очекују у просеку 606 евра, а у Босни и Херцеговини 809 евра.

У Србији је 29 одсто анкетираних навело жељени износ од 401-500 евра, а 22 одсто је 301-400 евра.

Више од хиљаду евра очекује мање од пет одсто кандидата.

Мушкарци имају виша очекивања од жена – у просеку се надају плати од око 690 евра, а жене 100 евра мање, око 590 евра.

Гледано по годинама старости, најмлађи су најнижих очекивања, што је и логично, јер су међу њима почетници, док су најстарији захтевнији, очекујући до 100 евра више у просеку.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар