Почетна » Пријавила неправилности у фирми па деградирана у чистачицу

Пријавила неправилности у фирми па деградирана у чистачицу

од admin
0 коментар

Иако поседује лекарске налазе да из здравствених разлога не може да обавља посао чистачице, Славица Павловић, запослена у предузећу Колубара услуге из Младеновца, и даље се налази на том радном месту на које је, како тврди, премештена по казни јер је као припадница обезбеђења у предузећу редовно пријављивала неправилности, што се није свидело њеним претпостављенима.

– У фирми Колубара услуге на пословима портира-чувара радим од 2004. године. Од 2005. до децембра 2015. године радила сам у сектору Белошевац где сам прво била распоређена, око пет година, у смени „Д“ где сам доживљавала различите видове психофизичких малтретирања, односно мобинг у различитим облицима од стране шефа смене. Иако сам се обраћала поводом тога синдикату, нисам добила адекватну заштиту. Када сам у децембру 2015. године, у то време на радном месту на капији управне зграде Белошевац, зауставила возило директора Дејана Милијановића, у коме сам затекла четири гуме без документације, пребачена сам у сектор Вреоце у ходник да обављам посао евидентичара, иако такво место по систематизацији рада не постоји, односно измишљено је. Сматрам да сам ту премештена по казни због тога што сам савесно радила свој посао и пријављивала неправилности. Епилог свега тога је да сам 6. новембра 2017. године од послодавца добила понуду за закључење анекса о уговору о раду, односно о пребацивању на радно место чистачице. Иако нисам била сагласна са тиме, нисам имала избора и морала сам да прихватим одлуку послодавца – прича за Данас Славица Павловић.

Међутим, додаје она, с обзиром да због здравственог стања не може да обавља послове чистачице, Основном суду у Лазаревцу је у јануару поднела тужбу са захтевом да се поништи анекс уговора о раду којим се премешта на то радно место. Славица Павловић је раније обавестила пословодство Колубаре услуге да из здравствених разлога не може да обавља послове на радном месту на које је распоређена, али није наишла на разумевање, због чега се одлучила да поднесе тужбу.

У тужби се наводи да експертиза Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић“ јасно констатује да је Славици Павловић умањена радна способност те да није за рад на пословима који изискују „дуготрајан рад у принудном положају тела, дуже ходање, седење или стајање, пословима који изискују средње тешко или тешко физичко оптерећење“ и тако даље. У тужби се истиче да с обзиром на све наведено радно место на које је Славица Павловић распоређена не представља „други одговарајући посао“ већ је управо супротно, потпуно неодговарајући посао за који она није здравствено способна те захтева од суда доношење пресуде којом се враћа на претходно радно место.

Поводом овог случаја покушали смо да добијемо и изјаву менаџмента Колубаре услуге, али нам је секретарица у кабинету директора рекла да он нити било ко други надлежан није присутан како би одговорио на наша питања, а на прошле недеље остављени број телефона се нико није јавио.

Г. Влаовић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар